NATAŠA KANDIĆ PONOVILA: "Utvrđen udruženi zločinački poduhvat od avgusta 1991. godine!"

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i aktivistkinja iz Srbije, poručila je da je neko u presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ispravljao greške te da je u početku očekivala 20 godina zatvora za njih. Također, rekla je da se sada čeka šta će presuda dvojcu iz bivše Državne bezbjednosti Srbije devedesetih da znači.

  • Regija

  • 01. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 0

“Očekivala sam da će kazna iznositi 20 godina, da će biti osuđeni po individualnoj odgovornosti, a ne kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP). To mi se činilo komplikovano, teško, posle oslobađajuće presude i drugih presuda – gdje nisu uspeli dokazati UZP”, navela je Kandić.

Ona je ocijenila da joj je presuda iznenađenje s jedne strane, a s druge, nije na nivou presuda koje su izrečene generalima Perišiću ili Gotovini.

“Ovo je neko ispravljao greške, a bila je greška sudija Haškog tribunala. Napravljena je greška kada se to tumačilo da je pritisak išao preko sudije Merona, pritisak State Departmenta, jer je postojao strah da bi se mnogi američki oficiri koji ratuju na teritoriji drugih država mogli naći pred sudom”, ocijenila je Kandić.

Kandić: Vulin pokazao da ne razume ništa

Ona je ocijenila da je dobro što smo vidjeli presudu zasnovanu na poznatim standardima Haškog tribunala.

“To je dobro, čudno i svi čekamo da vidimo šta to sve znači”, rekla je Kandić.

“Imamo da je utvrđen UZP od avgusta 1991., oružani sukob, ali da nema dokaza da su Stanišić i Simatović od avgusta, osim u Bosanskom Šamcu, doprineli UZP, a to je da se sa određenih područja Hrvatske i BiH ukloni Hrvatsko i muslimansko stanovništvo”, izjavila je.

Istaknula je kako su sudije zaključile da su Simatović i Stanišić prije augusta te godine, a ne poslije, planirali razne jedinice, organizovali obuke, a to je bilo sve prije nego što je utvrđeno postojanje UZP.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...