NOVE INVESTICIJE U BOSNI I HERCEGOVINI: U planu izgradnja fabrike za proizvodnju...

U aprilu i maju ove godine održana su dva online biznis foruma, organizovana za predstavnike poslovne bh. dijaspore, bh. kompanija, lokalnih zajednica, relevantnih ministarstava, privrednih komora i udruženja iz oblasti metalskog sektora i pratećih industrija te poljoprivrede i proizvodnje hrane.

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 0

Online biznis forumi organizovani su u sklopu projekata „Dijaspora za razvoj“ (D4D) Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP-om BiH i IOM-om BiH, a u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) i partnerskim općinama.

U sklopu biznis foruma prisutni privrednici iz BiH te predstavnici poslovne bh. dijaspore održali su B2B sastanke na kojima su dogovorili konkretne korake za unapređenje saradnje između domaćih privrednika i privlačenje novih investicija u BiH.

Edin Gudić i Bilal Topljak su predstavnici bh. dijaspore iz Austrije koji su se, nakon učešća na biznis forumima i razgovora sa predstavnicima lokalnih institucija i domaćih privrednika, odlučili na zajedničku investiciju i otvaranje preduzeća u BiH.

Kao predstavnici bh. dijaspore, iskoristili su priliku da zakažu i održe osam B2B sastanaka u sklopu dva online biznis foruma, a neki od sastanaka su rezultirali i konkretnom saradnjom s domaćim privrednicima.

- Nakon sastanaka sa predstavnicima firmi iz Tešnja koji se bave izvozom prehrambenih proizvoda te sa predstavnicima kompanija iz metalskog sektora tokom Biznis foruma, uvidjeli smo da postoji veliki interes i potražnja za europaletama na tržištu Bosne i Hercegovine - rekao je Edin Gudić, iza kojeg stoji veliko iskustvo u zajedničkim projektima BiH i Austrije iz ekonomskog domena.

U narednom periodu planiraju posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pokrenuli fabriku koja će se primarno baviti proizvodnjom europaleta.

- Fabrika će izrađivati sve vrste europaleta i jednokratnih paleta, ali i paleta prema potrebama i zahtjevima klijenata. Pored Bosne i Hercegovine, veliki potencijal za izvoz europaleta vidimo i na EU tržištu te ćemo svakako ovaj proizvod nuditi kompanijama iz cijele Europe. Naš cilj nije samo da ponudimo ovu vrstu proizvoda domaćim kompanijama nego da gradimo mostove između privrednika iz Bosne i Hercegovine i privrednika iz dijaspore - naglasio je Gudić.

Njihov projekt je ambiciozan. Oni žele investirati u Bosnu i Hercegovinu, otkupljivati sirovine za proizvodnju od domaćih dobavljača te proizvode i usluge ponuditi bh. i inozemnim firmama koje za takvim proizvodima imaju potrebu, saopćeno je iz SERDA-e.

- Razgovarali smo s načelnikom općine Tešanj, gdje planiramo otvoriti postrojenje. U narednim mjesecima ćemo posjetiti Tešanj, ali i druge općine, te firme s kojima smo započeli razgovore o poslovnoj saradnji kako bismo konkretizovali pregovore - rekao je u razgovoru Bilal Topljak, vlasnik kompanije u Austriji koja se bavi uslugama transporta.

Ipak, kao otežavajuću okolnost za investicije naglašavaju brojne poteškoće s kojima se predstavnici bh. dijaspore konstantno susreću.

- Sama registracija firme u Bosni i Hercegovini je dosta otežana. Proces otvaranja preduzeća je poprilično dug i komplikovan te nerijetko gubimo ključne investicije, jer se partneri iz bh. dijaspore na kraju odluče da investiraju i otvore postrojenja u nekoj od susjednih zemalja. Potrebno je administrativno olakšati proces pokretanja biznisa i otvaranja firme u BiH kako bi se ojačao interes za ulaganje stranih investitora u BiH, uključujući i bh. dijasporu - istaknuo je Topljak.

Naglasio je značaj organizacija poput SERDA-e, koje nude praktične informacije potencijalnim investitorima, ali i važnost projekata poput "Dijaspora za razvoj", koji kroz procese umrežavanja, poput održanih foruma koji su spojili Gudića i Topljaka sa predstavnicima lokalnih institucija i domaćih privrednika, konkretno doprinose direktnim investicijama u BiH.

- Postoje brojne mogućnosti povezivanja i saradnje između Bosne i Hercegovine i Austrije na svim nivoima. S druge strane, potrebna je veća otvorenost i saradnja od lokalnih zajednica. Upravo lokalne zajednice trebaju dati konkretne smjernice o vrstama ulaganja koja su potrebna od dijaspore, ali i upoznati bh. dijasporu, preko različitih udruženja, o mogućnostima ulaganja u postojeće razvojne projekte - objasnio je Gudić.

Dodao je da su biznis forumi odlična prilika za povezivanje svih interesnih grupa u lancu, i onih na strani ponude, koji žele da investiraju, i onih na strani tražnje, koji kandiduju projekte i inicijative za investiranje u BiH.

Na online forumima, organizovanim u aprilu i maju ove godine u okviru projekta „Dijaspora za razvoj“, prisustvovalo je više od 150 učesnika iz BiH i predstavnika bh. dijaspore iz Austrije, Njemačke, Danske, Švicarske, Velike Britanije, Norveške, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.

Održano je više od 90 individualnih B2B sastanaka, a fabrika za proizvodnju europaleta je samo jedan od pozitivnih primjera koji su nastali kao rezultat biznis foruma.

- Ova planirana direktna investicija od 800.000 eura omogućit će kapacitete proizvodnje od dva miliona paleta godišnje. U prvoj godini nakon otvaranja pogona očekuje se zapošljavanje 20 radnika - navodi se.

Osim fabrike za izgradnju europaleta, nakon održanih biznis foruma, najavljena je i investicija u izgradnju fabrike, podružnice firme “Wieberr”, koja će proizvoditi kozmetiku za automobilsku industriju te asortiman od više od 200 proizvoda plasirati u osam zemalja regiona.

Izgradnja fabrike planirana je na području općine Živinice, a značajna investicija je najavljena je i od turske kompanije „Mir-Solar“, koji su najavili pokretanje proizvodnje solarnih panela u BiH, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...