GLAVOBOLJE U EU: Hoće li nakon vladavine Slovenije biti ukinuta rotacija predsjedavanja?

Janša je blizak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je, također, u svađi sa zapadnim zemljama članicama EU.

  • Svijet

  • 02. Jul. 2021  02. Jul. 2021

  • 3

“Mi ne smijemo odustati od toga da javno ukažemo na one koji napadaju ova načela”, rekao je nizozemski socijaldemokrata Frans Timmermans koji se odbio fotografirati za zajednički portret sa Janezom Janšom, slovenskim premijerom.

“Ja, jednostavno, nisam mogao biti na fotografiji sa premijerom Janšom nakon njegovog neprihvatljivog napada i difamacije dvoje sudaca i dvoje socijaldemokratskih zastupnika Europskog parlamenta”, rekao je Timmermans komentirajući slučaj za njemački dnevnik "Sueddeutsche Zeitung".

Nakon ovoga, možemo očekivati nove probleme unutar Evropske unije, na čijem je čelu sada Slovenija. Problemi će se gomilati, jer ultradesničar Janša sigurno će zadati nove glavobolje Evropskoj uniji i njenom proširenju. Ali, EU očito nema mehanizme da se zaštiti, Slovenija je preuzela predsjedavanje i sigurno će raditi na promociji politike koja je trenutno aktuelna u ovoj zemlji, a pripreme su i ranije započeli u vidu 'non-papera', koji je, podsjećam, bio izuzetno nepovoljan po Bosnu i Hercegovinu.

Slovenija će u narednih šest mjeseci predsjedavati EU, a jedan od prioriteta, kako je rečeno, bit će i proces proširenja na Zapadni Balkan. Drugi prioriteti bit će jačanje otpornosti, oporavka, autonomije EU, evropskih vrijednosti i vladavine prava, razvoj transatlantskih odnosa.

Kojih evropskih vrijednosti? Postaje li EU leglo ultradesničara kojima su drugi i drugačiji neprihvatljivi?

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da su evropske integracije Zapadnog Balkana jedan od prioriteta Slovenije, ali daleko je to od istine koju propagira Janša, koji se već prvog dana žestoko obrušio na socijaldemokrate kojima pripada i sama Fajon. 

Možemo u narednih pola godine očekivati jače varnice u sukobu politika, ali je neminovno da će u to vrijeme slabiti pozicija Evropske unije u svijetu.

Janša je blizak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je, također, u svađi sa zapadnim zemljama članicama EU.

Jer, bez obzira na slovenske prioritete predsjedavanja, na Zapadu su zabrinuti zbog koalicije istočnih lidera. I taj strah je opravdan, jer podsjećam da su na nedavnom samitu Janša i poljski premijer bili jedini koji su podržali Orbanov zakon protiv LGBT populacije, a francuski predsjednik Emmanuel Macron je to definirao kao podjelu između Istoka i Zapada.

"To nije problem Viktora Orbana, ide mnogo dublje", kazao je Emanuel Macron, francuski predsjednik.

Svjesni tih problema, bojim se da će BiH još korak dalje otići od pridruživanja u evropsku zajednicu, jer problemi koji su tamo, evidentno će preokupirati članice Evropske unije, koja za sada nema efikasan instrument u borbi protiv ultradesničara.

Sve pomno prate Sjedinjene Američke Države, na čijem je čelu demokrata Joe Biden, a koji bez imalo skrivanja jasno šalje poruku da želi riješiti probleme u zemljama Zapadnog Balkana, a to rješenje nikako ne uključuje prekrajanje granica, o čemu npr. mašta Janša.

Viđenje rješavanja problema SAD-a i onih koji trenutno predsjedavaju EU dijametralno je suprotno, što bi u konačnici moglo dovesti do zategnutih odnosa EU i SAD-a. Janez Janša jednostavno ne voli demokratiju, o tome najbolje svjedoče novinari u Sloveniji, ali i u Bosni i Hercegovini, kojima bi Janša rado ukinuo pravo na slobodu izražavanja. Janša je sve suprotno od onoga što se zagovara u Evropskoj uniji, a sada njome predsjedava.

Njegovo djelovanje u narednih šest mjeseci možda će konačno dokazati da je došlo vrijeme da se razmisli o ukidanju rotirajućeg predsjedavanja, piše NAP.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...