PUTINOVA UNAPRIJED IZGUBLJENA BITKA: Potpisao je novu strategiju nacionalne sigurnosti, želi SUZBITI VESTERNIZACIJU RUSIJE

"Vesternizacija‘ kulture povećava opasnost da Ruska Federacija izgubi svoj kulturni suverenitet", stoji u dokumentu

  • Svijet

  • 04. Jul. 2021  

  • 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu novu strategiju nacionalne sigurnosti svoje zemlje u zaštiti od utjecaja Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja.

"Vesternizacija' kulture povećava opasnost da Ruska Federacija izgubi svoj kulturni suverenitet", stoji između ostalog u dokumentu koji broji 44 stranice.

Kritičari strateški dokument vide kao pokušaj autoritarnog paternalizma i korak dalje od vrijednosti zapadnih demokratija.

"Ruske tradicionalne duhovno-moralne i kulturno-povijesne vrijednosti aktivno su napadnute od SAD-a i njihovih saveznika - uključujući transnacionalne korporacije i strane nekomercijalne organizacije", nastavljaju autori ovog strateškog dokumenta.

Prije svega, članak usvaja tezu, koju je Putin također više puta iznio, da je model liberalne demokratije u krizi.

"Osobne slobode su apsolutne, aktivno se promovira popustljivost, nemoral i sebičnost; provodi se kult nasilja, konzumacije i zadovoljstva; legalizira se upotreba droga i formira se društvo koje negira prirodni životni ciklus", stoji u dokumentu.

Prema dokumentu, pritisak Zapada na Rusiju raste - a s njim i opasnost od raskola u društvu.

Dalje se kaže da Zapad pokušava iskoristiti socijalne i ekonomske probleme u Rusiji da destabilizira društvo i radikalizira prosvjed.

Osim toga, kritiziraju se i sankcije koje su SAD i Europska unija uvele protiv Rusije.

Uz to, vojne se napetosti povećavaju, navodi dokument, prije svega zbog NATO-ovog zadiranja u ruske granice. Zemlja se stoga želi više okrenuti Kini i Indiji.

Posljednja strategija nacionalne sigurnosti objavljena je 31. decembra 2015.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...