NEBO IZNAD FBIH ŠTITE RAKETE IZ RS-a: Lansiranje uz jedan uslov...

Jedini pravni subjekt koji se bavi protivgradnom zaštitom

  • Društvo

  • 04. Jul. 2021  

  • 1

U Bosni i Hercegovini je trenutno raspoređena 291 stanica za protivgradnu zaštitu, u 32 općine. I sve su pod nadzorom Javnog preduzeća Protivgradna preventiva RS-a. Ove stanice su raspoređene u 30 općina u RS-u, u jednoj u Gradačcu u FBiH i jedna u Brčko Distriktu.

- Protivgradna zaštita u BiH je osnovana 1970. godine u Gradačcu, u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom u Sarajevu i 1971. godine u Bosanskoj Gradišci, u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom u Zagrebu. Protivgradna zaštita funkcioniše tako da je ova djelatnost u RS-u regulisana Zakonom o protivgradnoj zaštiti, dok u FBiH takav zakon ne postoji, jer je služba koja je funkcionisala iz Gradačca ugašena početkom nesretnog rata 1992. godine, kazao nam je direktor JPPGPRS Tihomir Dejanović.

ISPALJIVANJE SAMO UZ DOZVOLU

Pojasnio je da se ovo javno preduzeće nalazi pod nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a. Zbog toga je osnovni cilj djelovanja protivgradne zaštite u RS-u zaštita poljoprivrednih dobara, odnosno usjeva. Zbog toga je najveći dio stanica, odnosno lansera za ispaljivanje raketa skoncentrisano u sjevernom dijelu BiH, gdje su i najveće poljoprivredne površine, piše Oslobođenje.

- Prilikom lansiranja raketa za razbijanje gradonosnih oblaka prije svega moramo da ispoštujemo sigurnost u oblasti aviosaobraćaja. Zbog toga moramo da dboijemo dozvolu za ispaljivanje protivgradnih raketa, odnosno za korištenje kvadrata neba u kojem ćemo djelovati, jer je nebo iznad BiH podijeljeno na kvadrate. Dozvole tražimo, na osnovu ugovora koji postoji od 2017. godine, od BHANSA-e, odnosno od kontrole letenja. Kad naše meteorolog zaključi da je prognoza negativna i kada dobijemo dozvole, izdaju se nalozi strijecima na protivgradnim stanicama da ispale rakete. dozvole se moraju dobiti za svaku općinu kojoj prijeti opasnost od grada, a sve zavisi od veličine gradonosnog oblaka. Rakete se ne smiju ispaljivati bez dozvole BHANSA-e, odnosno ako postoji opasnost ugrožavanja vazdušnog saobraćaja, pojasnio je Dejanović.

Naglasio je kako rakete u sebi nemaju bilo kakav eksploziv, nego sadrže srebro jodid. Radi se o meteorološkom reagensu koji služi da se u oblaku spriječi stvaranje viška vlage, kako bi se spriječilo njegovo dizanje u veće visine i stvaranje leda, odnosno grada.

- Jedna raketa sadrži 400 grama srebrnog jodida, što je dovoljno za unos ovog reagensa u pet kubnih kilometara oblaka. Broj ispaljenih raketa zavisi od veličine oblaka. Nama je cilj da se što prije u oblak unese srebro jodid kako bi se oblak što prije ispadao, u obliku kiše, a ne da se digne u veće visine, kada se u njemu stvara led. Zato je logično da se brani što veće područje, kako bi se postigli što veći efekti. Jedna protivgradna raketa košta 605 KM. Ova cijena se nije mijenjala već duži niz godina. Nabavka raketa za RS je subvencionirana od Ministarstva poljoprivrede RS-a. Godišnje nabavljamo između 1.000 i 1.100 raketa za potrebe RS-a. Opštine iz FBiH i Brčko Distrikt sami nabavljaju rakete za svoje potrebe, dodao je Dejanović.

POKRITI CIJELU BIH

Napomenuo je kako ovo javno preduzeće trenutno protivgradnom zaštitom pokriva nešto više od 1,3 miliona hektara BiH, što je oko četvrtive površine naše zemlje.

- Imamo mogućnosti i ambicije da pokrijemo i veću površinu. Imamo dva meteorološka radara. Radi se o savremenim uređajima američke proizvodnje, koji su nabavljeni 2015. godine. Sa ova dva radara možemo nadgledati čitavo područje BiH, pa i šire. Kao jedinom pravnom subjektu u BiH koji se bavi modifikacijom vremena na osnovu primjenjene meteorologije, ambicija nam je da sistemom protivgradne zaštite pokrijemo cijelu BiH, naglasio je Dejanović.

Pojasnio je da je domet jedne stanice osam do deset kilometara. Zbog toga nije rijetkost da pojedine općine iz FBiH koriste usluge ovog preduzeća. Dodao je kako su sa stanica iz RS-a razbijani gradonosni oblaci iznad Zeničko-Dobojskog, Tuzlanskog i Posavskog kantona.

- Kao što sam rekao, mi imao 13 stanica u Gradačcu. Dobili smo posao na uspostavljanju 15 protivgradnih stanica u opštinama Srebrenik, Čelić i Lukavac. Na tom području će u narednih mjesec dana biti uspostavljena protivgradna zaštita. Bitno je da se područje što više proširi, jer se time povećava i efikasnost djelovanja, rekao nam je Dejanović.

Na kraju je dodao i kako je u toku ove godine bilo 14 dana sa djelovanjem, kada je ispaljeno 316 raketa, ističući kako područjima na kojima se djelovalo nije bilo grada, iako su padavine iz istih tih oblaka u susjednoj Hrvatskoj pričinle velike štete.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...