SKOK BROJA NOVOZAREŽENIH: U ovoj državi razmišljaju o uvođenju restrikcija …

Javnozdravstvene vlasti prijavile su 1797 novozaraženih, više nego dvostruko više od jučer, kada je potvrđen 801 zaraženi.

  • Svijet

  • 06. Jul. 2021  06. Jul. 2021

  • 0

Grčka je danas prijavila skok dnevnog broja novozaraženih i predstavila planove za ponovno uvođenje restrikcija za zabavu, nakon što je više sedmica broj zaraženih padao pa su vlasti ukinule većinu mjera.

Javnozdravstvene vlasti prijavile su 1797 novozaraženih, više nego dvostruko više od jučer, kada je potvrđen 801 zaraženi. Time je ukupan broj zaraženih porastao na 429.144, dok je umrlih od korone 12.754.

Zemlja je ukinula većinu restrikcija

Grčka, koja jako ovisi o turizmu, ukinula je većinu restrikcija za putovanja i zabavu, kao i nošenje maski na otvorenom jer je broj zaraženih dugo padao. No zadnjih dana ponovno brzo raste, a stručnjake osobito zabrinjava delta varijanta virusa.

Mnogi novozaraženi su mladi i vlasti širenje zaraze povezuju sa zabavom pa su odlučile vratiti restrikcije restoranima, noćnim klubovima i barovima kasnije ove sedmice.

"Od 8. jula restorani, barovi, klubovi i mjesta za zabavu radit će samo s klijentima koji sjede i u skladu sa zakonskim pravilima o kapacitetu", rekao je zamjenik ministra za zaštitu građana Nikos Hardalias novinarima, dodavši da su predviđene velike novčane kazne za prekršitelje, uključujući zatvaranje lokala.

Do sada je u cijelosti vakcinisano oko 38 posto populacije. Vlada do jeseni želi vakcinisati 70 posto građana pa nudi razne poticaje, uključujući novac i besplatan mobilni promet za mlade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...