IRMA BARALIJA ODGOVARA; KO VODI KOLO U NS-u I DA LI JE KOJOVIĆ "OTJERAN" SA POZICIJE: “Bijeg je prejaka riječ za ovo što se u Našoj stranci dešava…”

Znali smo da ko god da bude, iz HDZ-a ili iz SDA na čelnim pozicijama u Gradu, svejedno je jer nema velike razlike među njihovim načinom rada i vizijom Mostara, kaže potpredsjednica Naše stranke

  • Politika

  • 07. Jul. 2021  07. Jul. 2021

  • 3

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija u razgovoru za Oslobođenje komentarisala je najnovija dešavanja u NS-u koja su uslijedila nakon ostavke Predraga Kojovića na mjesto predsjednika stranke. Nije prvi put da njene javne izjave podižu prašinu u javnosti, a kada se sve "sleglo" Baralija odgovara ko vodi kolo u NS-u i da li je Kojović "otjeran" sa pozicije, piše Oslobođenje.

PREDRAG KOJOVIĆ JE TREĆI PREDSJEDNIK NAŠE STRANKE O NJENOG OSNIVANJA I TREĆI PREDSJEDNIK KOJI JE TU POZICIJU NAPUSTIO PODNOSEĆI OSTAVKU. KAKO TO KOMENTARIŠETE?

-Predrag Kojović je drugi, a ne treći predsjednik Naše stranke koji je podnio ostavku. (Denis Gratz obnašao je funkciju predsjednika NS-a, no nakon isteka mandata nije prihvatio kandidaturu za drugi mandat na poziciji stranačkog predsjednika 2015. godine. Dvije godine nakon dao je ostavku u Predsjedništvu stranke, kao i na mjesto u stranačkom odboru Op.a.) Međutim, i da je treći, ne znam šta bi se imalo komentarisati. Razlozi za ostavku su različiti i lični.

Ostavke su također u našem slučaju izraz odgovornosti prema članstvu, biračima i poslu koji se obavlja. U onom trenutku u kojem bilo ko od nas shvati da iz bilo kojeg razloga ne može obavljati posao na najbolji mogući način, za dobrobit svih, ostavka je sasvim normalna i prirodna reakcija, pogotovo ako ste svjesni da oko sebe imate mnogo kompetentnih pojedinaca koji će bez problema nastaviti tamo  gdje ste stali.

KO, ZAPRAVO “KOLO VODI” U NAŠOJ STRANCI, ODNOSNO POD ČIJIM PRITISKOM PREDSJEDNICI NS-A “BJEŽE” SA OVE POZICIJE?

-Nema nikakvog kola. Naša stranka je stranka ravnopravnih pojedinaca i pojedinki i razloga za bijeg nema niko. Bijeg je, makar i pod navodnicima, prejaka riječ za ovo što se u Našoj stranci dešava a što sam odgovorila u prvom pitanju.

DA LI STE VI OTJERALI PREDRAGA KOJOVIĆA SA MJESTA PREDSJEDNIKA?

-Ni mene ni predsjednika Kojovića (obratite pažnju na činjenicu da je on još uvijek predsjednik) nisu s pozicija koje smo obnašali otjerale ni mnogo teže stvari od unutarstranačkih neslaganja o, u suštini, benignim pitanjima. Ako mislite da ga je bilo ko iz stranke mogao otjerati, onda potcjenjujete njegov politički kapacitet. Ista je stvar s bilo kim drugim. Prosto se ne radi o ljudima koje se može otjerati.

DA LI JE TAČNO DA IMATE AMBICIJU DA VI ZASJEDNETE U PREDSJEDNIČKU FOTELJU, TE DA TU SVOJU AMBICIJU ARGUMENTUJETE TIME DA SU ZAHVALJUJUĆI UPRAVO VAŠOJ TUŽBI, NAKON 12 GODINA ODRŽANI LOKALNI IZBORI U MOSTARU?

-Nemam takvu ambiciju. Na Kongresu u septembru sigurno neću biti kandidatkinja za predsjednicu Naše stranke.

DA LI JE NS ELITISTIČKA STRANKA?

-To je etiketa bez stvarne sadržine i obično nam je lijepe naši neprijatelji. Definišite elitu?

KOLIKO DUGO BILO KOJA POLITIČKA ORGANIZACIJA MOŽE POSTOJATI SA UNUTARSTRANAČKIM “RAZMIRICAMA” KAKVE VLADAJU U NS-U? RECIMO, NA DAN KADA JE KOJOVIĆ PODNIO OSTAVKU OD ČLANOVA NS-A STIZALE SU POTPUNO OPREČNE REAKCIJE, OD ŽALJENJA DO LIKOVANJA.

-Ne bih rekla da je bilo žaljenja i likovanja, izbjegnimo pretjerivanja, nema potrebe za tim. Međutim, čak i da je bilo kako vi kažete, sve su to fenomeni koji mogu kreirati dinamiku koja ne mora nužno biti destruktivna i u skladu su s demokratskim praksama.

BURU U JAVNOSTI IZAZVAO JE VAŠ STATUS NA FACEBOOKU U VEZI SA POSJETOM GRADONAČELNICE SARAJEVA BENJAMINE KARIĆ BANJOJ LUCI. SAMI STE REKLI DA SE RADILO O ŠALI. NAKON ŠTO JE PROŠLO NEKOLIKO DANA, DA LI LIČNO MISLITE DA JE TA ŠALA BILA UMJESNA?

-O toj šali je sve već rečeno. I oni kojima se nije svidjela, kao i oni kojima jeste bili su poprilično jasni i glasni, tako da ne bih više o tome.

OVO NIJE PRVA VAŠA JAVNA IZJAVA KOJA JE “PODIGLA PRAŠINU”. NEDAVNO STE IZJAVILI DA PRIČE O UBIJENIM CIVILIMA PALESTINE, MEĐU KOJIMA JE I MNOGO DJECE, PREDSTAVLJAJU PARAVAN KOJIM SE POKUŠAVA PRIKRITI AFERA “RESPIRATORI”. S OBZIROM DA SE BAVITE POLITIKOM, DA LI IKADA RAZMISLITE O SVOJOJ IZJAVI PRIJE NEGO ŠTO JE IZGOVORITE I O TOME KAKO BI SE ONA MOGLA PROTUMAČITI?

-Kakva bi bila privatna izjava? Da li vi razmislite prije nego što postavite pitanje? Vjerujem da je odgovor potvrdan baš kao i u mom slučaju. Međutim, pogrešno konstruisane izjave, baš kao i pitanja se dese i zlonamjerna tumačenja su onda neminovnost.

KAKO BISTE OCIJENILI DOSADAŠNJI RAD GRADONAČELNIKA MOSTARA MARIJA KORDIĆA?

-Smatram da je u dosadašnjem dijelu mandata najviše pokazao spretnosti i umijeća u upravljanju koalicijskim odnosima između svoje stranke i partnerske im SDA. Zaista se može reći da među njima vlada harmonija. S obzirom na to da imaju većinu, oni sve odluke donose bez problema, od budžeta, odluke o naplati parkinga, odluke o legalizaciji gradnje itd. Gospodin Kordić i gospodin Marić, koji je predsjednik Vijeća, najčešće diskutuju kao da su članovi iste stranke. O tome smo govorili i prilikom našeg glasanja za gradonačelnika. Rekli smo: Ko god da bude, iz HDZ-a ili iz SDA na čelnim pozicijama u Gradu, svejedno je jer nema velike razlike među njihovim načinom rada i vizijom Mostara.

S OBZIROM NA PROTEKLIH POLA GODINE, DA LI BISTE PONOVO PRILIKOM GLASANJA OSTALI SUZDRŽANI, ILI BISTE OVAJ PUT DALI GLAS NJEGOVOM PROTIVKANDIDATU, BEZ OBZIRA O KOME SE RADILO?

Iz prethodnog odgovora je jasno da se naš stav nije promijenio, tačnije, u ovih nekoliko mjeseci rada Vijeća samo se pokazalo koliko smo bili u pravu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...