NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Šta se događa sa masovnom vakcinacijom i revakcinacijom u BiH? (VIDEO)

Novi val virusa je na pragu, a naša zemlja skuplja donacije vakcina.

  • Društvo

  • 08. Jul. 2021  

  • 1

Građani u Bosni i Hercegovini čekat će još na masovnu imunizaciju. Novi val virusa je na pragu, a naša zemlja skuplja donacije vakcina. Još nisu vakcinirane ni sve prioritetne grupe građana. Za to vrijeme ponovo gužve tokom revakcinacije.

Nadležni apeliraju na građane da prate termine revakcinacije i ne dolaze bez poziva.

Nastavljena je revakcinacija stanovništva u Kantonu Sarajevo, starija populacija je prioritet. Iako i danas gužve, građani ne kriju zadovoljstvo organizacijom revakcinacije.

Dobna granica se ne spušta. Masovne imunizacije nema i ne zna se kad će je biti.

ADEMIR SPAHIĆ, koordinator za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo

“Sad što očekujemo to je Sinofarm vakcinu donirana iz Mađarskei ovo ostalo što bude dolazilo putem COVAX-a i EU mehanizama ali to su sve male doze koje kad rasporedite po entitetima i kantonima mi smo još uvijek daleko od masovne imunizacije. Dok ne budemo imali operativno 250 ili 300 hiljada vakcina.”

Osim obećanja, konkretnih poteza nema.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH

“Moramo ubrzati cijepljenje i da sam cijepljenjem i individualnim mjerama možemo prevenirati veliki četvrti val, odnosno osigurati da naša kvaliteta života krajem ljeta i na jesen bude neometana u onoj mjeri kako smo prije imali priliku.”

Dok se jedni nadaju da će vakcine doći, drugi su se vakcinisali izvan BiH.

HARIS VRANIĆ, ministar zdravstva Kantona Sarajevo

“Ja sam u nekoliko navrata pozivao sve naše građane da nije sramota što ste otišli da se vakcinišite izvan BiH, ako vam neko nudi besplatne vakcine a naša država se nije potrudila da nabavi vakcine onda naravno da ćete otići.”

Optimistične su prognoze, barem prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

“Da ćemo do kraja ove sedmice imati na isporukama milion doza vakcina i sa dva miliona doza vakcina koje će biti u drugom kvartalu to je tri miliona doza vakcina. To će biti dovoljno za 50 posto stanovništva.”

Većina stanovništva još će čekati da naša zemlja nabavi veće količine vakcina. U međuvremenu se vakcinišu starije osobe, a u Kantonu Sarajevo revakcinacija starijih trajaće do 13. jula. Građani koji se ubrajaju u tu grupu dolaze kako im je naznačeno u pozivu putem Informacionog sistema Zavoda za Javno zdravstvo. Samo u slučaju da ne dobiju termin na ovaj način, treba da dođu u Zetru na dan koji je prema navedenom planu određen za njihovu revakcinaciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...