ŠTA SE DOGAĐA U VLADI KANTONA SARAJEVO: Zbog čega su u nekoliko mjeseci ostali bez dvije ministrice?

Prvo je 27. aprila ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podnijela ostavku, da bi jučer isto uradila Melika Husić-Mehmedović, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih.

  • Politika

  • 09. Jul. 2021  

  • 2

Šta se dešava u Vladi pa pljušte ostavke?

U suštini, radi se o pravnoj zavrzlami od koje je sve krenulo, da bi se kasnije ispostavilo da Vlada koju vodi premijer Edin Forto kao ni parlamentarna većina koja stoji iza nje, nemaju dovoljno snage niti zajedništva da izguraju realne probleme već se bave nezamjeranjem jezičcima na vagi i zastupnicima s megalomanskim egoističnim zahtjevima, piše portal „Face.ba“.

Već prilikom sastavljanja skupštinske većine bilo je natezanja oko raspodjele ministarstava. Na insistiranje Damira Marjanovića, nezavisnog zastupnika, formirano je Ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i mladih KS.

Zakon po kojem je razdvojeno nekadašnje Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih pravilo je Ministarstvo pravde na čijem je čelu bila Lejla Brčić.

Upravo je taj zakon kasnije od Ustavnog suda FBiH proglašen problematičnim, kao i ministarstva koja su nastala razdvajanjem i spajanjem.

Zbog kasnijih trvljenja unutar Vlade, nesnalaženja i nedostatka odlučnosti, te haosa u Skupštini, rješavanje ovog problema se razvlačilo što je kompletnu Vladu uvelo u svojevrsni pravni vakuum.

To je bio primarni razglog ostavke ministrice Brčić koja je vršila pritisak da se ovo pitanje riješi, međutim nije imala adekvatnu podršku niti unutar Vlade niti u Skupštini KS.

Naime, osim što je na njegovo insistiranje formirano Ministarstvo visokog obrazovanja, on je insistirao i na novom zakonu o visokom obrazovanju.

Upravo Marjanović kreator trenutnog Zakona o visokom obrazovanju, dok je sam bio ministar obrazovanja KS.

Ponovo se postavlja pitanje zašto Vlada KS i stranke trojke (NiP, SDP i NS) lako puštaju svoje kadrove niz vodu već na prvom problemu? Zašto Forto i ostali ne podrže svoje ljude u teškim trenucima? Zašto popuštaju pojedinim zastupnicima? I na kraju, zašto i sami ministri ne izguraju politike koje zastupaju?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...