VAŽNE INFORMACIJE ZA SVE: Gdje građani BiH mogu ljetovati bez većih prepreka i uvjeta za ulazak

Budući da koronavirus i dalje (koliko-toliko) diktira svakodnevni život građana, diktira i prelazak granice, odlazak na ljetovanje, plaćanje smještaja i sveukupni trošak koji ljetovanje podrazumijeva

  • Društvo

  • 09. Jul. 2021  

  • 1

Sezona godišnjih odmora u Bosni i Hercegovini i regiji odavno je počela, no građani Bosne i Hercegovine su umnogome i dalje ne znaju gdje ljetovati zbog epidemioloških mjera koje zemlje imaju, odnosno uvjete koje imaju za ulazak, a podrazumijevaju PCR ili antigenske testove, potvrde o cjepljenju i docjepljenju, smještaju i slično.

Budući da koronavirus i dalje (koliko-toliko) diktira svakodnevni život građana, diktira i prelazak granice, odlazak na ljetovanje, plaćanje smještaja i sveukupni trošak koji ljetovanje podrazumijeva. Također, mnogi građani, porodice, limitirani su budžetom, te se često svaka stavka za ljetovanje provjerava više puta – stoga je plaćanje PCR testa za četveročlanu porodicu i dalje veliki trošak.

N1 donosi pregled zemalja gdje građani BiH mogu ljetovati bez većih prepreka i ograničenja za ulazak, kao i pregled zemalja koje bh. turističke agencije nude kao destinacije za ljetovanje. Podaci koje su prikupili prošlih sedmica su potvrđeni iz službenih izvora, ambasada ili konzulata, dok je dio prenesen iz Ministarstva vanjskih poslova BiH – iz stavke Upute za putovanja tokom trajanja pandemije COVID-19. Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Egipat, Tunis su svakako zemlje koje su godinama, pa i desetljećima iza nas najpopularnije destinacije za ljetovanje građanima BiH, no iz godine u godinu to postaje i Bugarska, a u ponudi su i neke egzotičnije afričke ili zaljevske zemlje.

Hrvatska

– negativan PCR ili antigenski test

– potvrda o dvije primljene doze vakcine 14 dana nakon revakcinacije

– ako je osoba preboljela COVID i u 180 dana primila jednu dozu

– pozitivan PCR test od kojeg je prošlo tri do devet mjeseci (ili) desetodnevna izolacija

– potvrda o uplaćenom smještaju (barem 30 posto od planiranog boravka) ili potvrda o valjanom razlogu ulaska u Hrvatsku (zdravstveni ili neki drugi razlozi za koje je potrebna potvrda)

Inače, savjet svim putnicima iz BiH prije polaska na put u Hrvatsku je da posjete stranicu MUP-a Hrvatske i stavka ‘pitanja i odgovori’, i da se informiraju o uslovima ulaska u ovu zemlju EU. Svi građani Bosne i Hercegovine koji planiraju putovati i ljetovati u Hrvatskoj, od 12. jula će imati priliku prijeći granicu na nekoliko graničnih prijelaza na samoj granici sa ovom susjednom državom.

Kako je za N1 potvrdio Svevlad Hoffman, savjetnik direktora Granične policije BiH, ova odluka je donesena na sjednici Mješovite komisije za praćenje provedbe ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima.

Crna Gora

– PCR nije potreban

– Karantene nema

– Nema procedure zdravstvenog pregleda

– Nema policijskog sata

– Nema ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Podaci MVP BiH kažu da državljani Bosne i Hercegovine i stranci sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u BiH (kao i stranci koji su boravili u BiH u periodu od najmanje 15 dana prije ulaska u Crnu Goru) izuzeti su od obaveze predočavanja negativnog testa na koronavirus ili potvrde o vakcinaciji na ulazu u Crnu Goru. Državljani BiH koji u Crnu Goru putuju iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Albanije, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Sjeverne Makedonije, zemalja članica Evropske unije, Izraela, Švicarske ili Moldavije oslobođeni su obaveze predočavanja testa na koronavirus.

– Za ulazak u Crnu Goru iz drugih zemalja obvezan je negativan rezultat PCR testa na koronavirus (SARS-CoV-2), koji je izdan od registriranog laboratorija i nije stariji od 72 sata

– uz pozitivan rezultat serološkog testa

– antitijela klase IgG koji je izdan od registriranog laboratorija i nije stariji od 30 dana, negativan rezultat brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) – BAT koji međusobno priznaju države članice Evropske unije i nalazi se na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova objavljenoj od strane Evropske komisije, koji je izdan od ovlaštenog laboratorija i nije stariji od 48 sati do sata ulaska u Crnu Goru

– uz dokaz da su najmanje 14 dana prije ulaska u Crnu Goru potpuno vakcinisani propisanim brojem doza vakcina protiv novog koronavirusa, koji je izdan od ovlaštene zdravstvene ustanove, ili uz pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji je izdan od registriranog laboratorija koji je stariji od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz i nije stariji od 90 dana, a kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od COVID-19 infekcije.

Albanija

– Nije potreban PCR test

– Nema karantene

– Nema procedura zdravstvenog pregleda na zračnim lukama i GP

– Nema policijskog sata

– Nema ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Strane osobe u Albaniju mogu ulaziti bez ograničenja.

Grčka

Grčka je prva zemlja Evropske unije koja je otvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine, 31. maja.

Ambasadorica BiH u ovoj zemlji, Milica Ristović – Krstić pojasnila je što je sve potrebno građanima BiH da bi ljetovali u Grčkoj.

“Grčka je otvorila granice 31. maja i prva je zemlja EU koja je otvorila granice za državljane BiH. To je bio rezultat posjeta Milorada Dodika Grčkoj, gdje je obećano da će BiH biti izuzetak”. Uslovi za ulazak bh. državljana su isti kao i za sve državljane EU.

“24 sata prije ulaska u zemlju morate popuniti formular, putem interneta, na travel.gov.gr. Građani trebaju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski ne stariji od 48 sati”, rekla je ambasadorica.

Može se ući u Grčku i s dokazom o vakcinaciji, a od primljene druge doze mora proći više od dvije sedmice, odnosno više od 14 dana. “Ili dokaz da ste prebolili koronu prije dva ili devet mjeseci. To dokazujete pozitivim testom iz tog perioda”, izjavila je ambsadorica Ristović – Krstić. Za djecu mlađu od 12 godina PCR test nije potreban, a navela je da su vlasti Grčke zadržale pravo da izvrše dodatno testiranje na granici ili na aerodromu.

“Na graničnom prijelazu možete biti testirani, to ne možete odbiti. Ako odbijete – možete biti vraćeni s granice. To je brzo i efikasno, sve se završi za pet do 10 minuta. Rezultat testa dobijete sms porukom na broj kojeg ste ostavili”, pojasnila je ambasadorica BiH u Grčkoj. 

Bugarska

Za ulazak u Bugarsku obvezan PCR test ne stariji od 72 sata. Prema trenutnoj klasifikaciji, državljani Bosne i Hercegovine spadaju u narančastu zonu što podrazumijeva da ukoliko namjeravaju da posjete Bugarsku i u njoj borave duže od 12 sati moraju da posjeduju i na bugarskom graničnom prijelazu pokažu jedan od sljedećih dokumenata:

– dokument o covid vakcinaciji,

– dokument o preležanoj covid infekciji u periodu 11 do 180 dana prije dana planiranog ulaska,

– dokument o negativnom PCR (star do 72 sata) ili RAC (star do 48 sati) testu.

Djeca do 12 godina i osobe koje su u tranzitu (za što imaju 12 sati vremena) preko Bugarske ne moraju posjedovati navedene dokumente.

Naredba je na snazi do 31. jula 2021.

Turska

– potreban PCR test

– postoji procedura dodatnog zdravstvenog pregleda na aerodromima i drugim ulaznim lukama.

– ne postoje ograničenja za međugradska i međudržavna putovanja

Od 01. jula 2021. godine u Republici Turskoj je ukinut policijski sat. Također je ukinuto ograničenje međugradskog putovanja i ograničenja gradskog javnog prijevoza.

Prilikom ulaska u Republiku Tursku, osobe koje su vakcinisane najmanje 14 dana prije ulaska u zemlju ili su prebolovale koronavirus u posljednjih šest mjeseci, uz prikazivanje službenog dokumenta zdravstvene ustanove, moći će ući u Tursku bez prikazivanja negativnog PCR testa.

Osobe koje ne ispunjavaju nijedan od dva navedena uslova moći će ući ili s negativnim PCR testom urađenim najduže 72 sata prije leta ili s brzim antigenskim testom urađenim najviše 48 sati prije leta.

Egipat

– obvezan PCR test, ne stariji od 72 sata

U skladu s odlukom egipatskog Ministarstva civilne avijacije, od 1. septembra 2020. godine putnici svih nacionalnosti, uklјučujući i Egipćane, moraju prikazati negativan PCR test za COVID-19 koji je izdan najviše 72 sata prije vremena polijetanja aviona za Egipat. Izuzeti od odredbe ove odluke su djeca (bez odbzira na državlјanstvo) starosti do 6 godina. Negativan RT- PCR test mora biti urađen 72 sata prije polijetanja za Egipat, odnosno na testu mora biti unešen tačan sat i dan uzimanja brisa, od kojeg će se računati razdoblje od 72 sata.

Treba biti naveden i tip brisa, kao i da se naglasi na njemu da se radi o testu RT-PCR. Rezultati testa moraju biti izdani od strane akreditiranog laboratorija i imati pečat, bez ikakvih oštećenja, poništavanja ili dodataka. Potvrda o rezultatima testa mora biti na arapskom ili engleskom jeziku i mora se prikazati original (kopija neće biti dozvolјena). Strani državlјani koji dolaze u turistički posjet popunjavaju poseban medicinski obrazac u koji trebaju unijeti određene podatke.

Traži se i putničko zravstveno osiguranje. Od 1. septembra svi putnici moraju prikazati negativan PCR test. Međunarodni putnici koji dolaze u turističku posjetu direktnim letovima na zračne luke u Šarme El Šeik, Taba, Hurgada i Marsa Alam, u slučaju da ne prikažu validan PCR test (72 sata prije polijetanja zrakoplova), će morati uraditi PCR test po dolasku na neki od navedenih zračnih luka uz nadoknadu od 30 dolara. Putnici će biti izolirani u svojim hotelskim sobama dok ne stignu rezultati PCR testa.

U slučaju da je test pozitivan, putnici će biti samo-izolirani u svojim sobama u hotelu i bit će u koordinaciji s egipatskim Ministarstvom zdravlјa. Putnici koji dolaze u Egipat će biti praćeni od strane Organa za karentin i Ministarstva zdravlјa Egipta.

*PCR test prestaje vrijediti čim putnik napusti Egipat (kako ne bi mogao biti korišten isti test za slučaj ponovnog ulaska u Egipat). Putnici koji su se već cjepili (jedna ili obje doze) moraju imati validan PCR test. Važno: ID Now / PCR-NAA/ Antigen/IGg-IGm testovi nisu prihvaćeni od strane egipatskih nadležnih organa. Ukoliko putnici iz ranije navedenih zemalјa putuju preko Londona, neće im biti dozvolјen ulazak u Egipat. Zemlјe članice EU i dalјe imaju Egipat na crvenoj listi zemlјa za koje se NE PREPORUČUJE putovanje, osim u izuzetnim okolnostima. Egipatski zdravstveni sustav je veoma opterećen i da ima značajna ograničenja.

Iako statistika pokazuje smanjenje broja zaraženih, pojedini dužnosnici i doktori upozoravaju da dolazi drugi val zaraze, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Tunis

Mjere ulaska u Tunis na snazi ​​od 1. juna 2021. godine. Negativni PCR test više nije potreban za putnike koji dolaze na područje Tunisa, ukoliko su ispunjeni sljedeći uslovi:

– Putnik je primio dvije doze COVID vakcine i u mogućnosti je predočiti potvrdu s QR kodom.

– Putnici kojima je dijagnosticiran COVID-19 najmanje 6 sedmica od datuma dolaska i koji moraju predočiti ljekarsku potvrdu izdanu od nadležnih tijela.

– Putnici stariji od 12 godina koji ne ispunjavaju uvjete navedene u tački (1), moraju predočiti negativni PCR test s datumom kraćim od 72 sata prije ukrcaja. Za unos je potreban QR kod ili potvrda nadležnih tijela.

– Nerezidentni individualni putnici koji ne ispunjavaju uslove spomenute u tački (1), moraju u svom hotelu predati izjavu i pristanak na samoizolaciju u trajanju od 7 dana.

– Putnici nerezidenti koji u Tunis stižu čarter ili redovitim letovima s blokiranim sjedalima u sklopu organiziranih i nadziranih putovanja (uključujući ture) moraju: Ostati u grupama od trenutka dolaska u Tunis, sve kroz turistički prijevoz, smještaj i putovanja unutar i izvan objekata turističkog smještaja; strogo se pridržavajući sanitarnih mjera Tuniskog turističkog sanitarnog protokola za borbu protiv COVID-19. – Slučajni brzi testovi provest će se po dolasku za neke putnike. Svi pozitivni slučajevi bit će izolirani u namjenskim centrima.

– Svi putnici moraju obvezno popuniti formular za ulazak u Tunis koji je dostupan na sljedećem linku : https://app.e7mi.tn/language. Putnicima se savjetuje da imaju sačuvan ili otiskan primjerak kod sebe prilikom kontrole pasoša, radi što kraćeg zadržavanja. Sve ostale, detaljne informacije o COVID pravilima i procedurama za ulazak u pojedine zemlje svijeta potražite na stranici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Također, savjetuje se svim putnicima da prije polaska ili bukiranja leta ili smještaja provjere sve procedure i potrebne dokumente kako s predstavništvima država koje posjećuju u BiH ili drugim službenim putevima i kanalima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...