TUŽNA GODIŠNJICA: 26. godina od pogibije Dževada Begića Đilde

Kobnog 11. jula 1992. godine ranjeno je nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići, a čim je čuo vapaje za pomoć, Dževad je rekao “idemo”.

  • Društvo

  • 11. Jul. 2021  11. Jul. 2021

  • 0

Danas su članovi Udruženje navijača FK Sarajevo - Horde zla organizovali oblizak i polaganje cvijeća na spomen-obilježje kod Prirodno-matematičkog fakulteta, mjestu gdje je prije 29 godina poginuo prijeratni vođa navijačke grupe Manijaci, Dževad Begić Đilda.

Đilda je poginuo dok je pokušavao spasiti ranjene civile.

Posthumni je dobitnik najvećeg priznanja Armije BiH, Zlatnog ljiljana, prenosi Hayat.

Kobnog 11. jula 1992. godine ranjeno je nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići, a čim je čuo vapaje za pomoć, Dževad je rekao “idemo”.

Đilda je tada neustrašivo iskočio iz automobila kako bi pomogao ranjenoj ženi. Želio se obračunati sa skrivenim neprijateljem. Automobil u kojem je bio zasut je mecima još dok je prilazio povrijeđenima.

Đildini bližnji sjećaju se da je uvijek govorio: “Ako treba ginuti, samo da nije od snajpera. Neka to bude muški”. No, snajperski metak iz zasjede zauvijek je prekinuo njegov život. Za njega mnogi kažu da je bio “najveći sarajevski borac”.

U trenutku pogibije imao je 26 godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...