ŠEF DIPLOMACIJE EUROPSKE UNIJE JOSEP BORRELL: Izrael da ponudi političku…

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell kaže da se pitanje sigurnosti Izraela ne smije dovoditi u pitanje, ali i da se od Izraela očekuje da ponudi političku perspektivu za okončanje konflikta u Bliskoistočnom mirovnom procesu.

  • Svijet

  • 13. Jul. 2021  

  • 0

“Nalaženje rješenja s Palestincima može samo doprinijeti sigurnosti Izraela”, poručio je on, prenosi Tanjug.

Borrell je, nakon sastanka Vijeća EU-a, kojem je u Briselu prisustvovao i novi šef diplomatije Izraela Yair Lapid, ukazao da EU snažno podržava dvodržavno rješenje kada je riječ o rješavanju konflikta između Izraela i Palestine.

Krenuti na put mira i pravde

“Kredibilni i jači angažman s Izraelom trebao bi nas povesti putem mira i pravde – kako za Izraelce, tako i Palestince. Spremni smo pomoći objema stranama kako bi obnovili smisleni politički dijalog”, poručio je Borrell.

Za nastavak saradnje na nivou zajedničkog Vijeća EU-a: Izrael, koji je blokiran upravo zbog konflikta s Palestinom, Borrell navodi da je potrebna saglasnost svih zemlja članica EU-a, ali i da Izrael završi “svoj dio” posla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...