ČOVIĆEV MINISTAR BEVANDA REAGIRAO: "79 Srba radi u MUP-u HNK, volio bih znati koliko Hrvata radi u MUP-u RS-a"

Netačna je konstatacija na kraju teksta na ovom portalu da, navodno po izvještaju Ombudsmena BiH u svim ministarstvima u HNK radi svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi

  • Društvo

  • 13. Jul. 2021  

  • 2

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona izdao je danas saopćenje za javnost zbog pisanja pojedinih medija.

Kako ističu, jedan poluformalan telefonski razgovor dana 12.07.2021. godine objavljen je kao intervju na temu "od 26 osoba koje su primljene u MUP HNK nijedan Srbin, pitali smo ministra zašto“, na Top portalu, u sasvim krivom svjetlu prikazuje stvarno stanje

Priopćenje koje potpisuje ministar Slađan Bevanda prenosimo u cijelosti.

"Istina je da je konkurs raspisan za popunu jednog dijela nedostajućih radnih mjesta neophodnih za funkcioniranje MUP-a HNŽ, a za koji smo dobili odobrenje Vlade HNŽ nakon višemjesečnih inzistiranja i zahtjeva. Radilo se o popuni upražnjenih radnih mjesta na kojima su radili uposlenici kojima je prestao radni odnos i za koje su bila planirana sredstva u budžetu, a ne novom upošljavanju", navodi se.

"Također, bitno je napomenuti da su se popunjavala i radna mjesta u Policijskim upravama, Policijskim stanicama i Odsjecima za administraciju u više općina i gradova u HNK, tako da smo u tom slučaju morali uvažavati popis stanovništva za te općine i gradove iz 1991. godine (vidjeti popis stanovništva za npr. Neum, Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic i Stolac). Istina jeste da ovaj put nije primljen niti jedan Srbin, jer se radilo o popuni-zamjeni radnika kojima je prestao radni odnos, vodeći računa o nacionalnosti bivših uposlenika na tim radnim mjestima, a sve zbog nacionalnog balansa", ističu.

"Dakako, da ćemo prilikom novih zapošljavanja i kroz izmjenu i modernizaciju postojeće sistematizacije radnih mjesta voditi računa i o upošljavanju Srba, jer je to i ustavna i zakonska obveza za sva tijela i institucije državne službe. Netačna je konstatacija na kraju teksta na ovom portalu da, navodno po izvještaju Ombudsmena BiH u svim ministarstvima u HNK radi svega 15 osoba koje se izjašnjavaju kao Srbi, jer u ovom Ministarstvu od trenutno uposlenih 680 policijskih službenika, njih 79 su Srbi. Također smatram neprimjerenom i reakciju ministra Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice gosp. Miloša Lučića, koji isključivo iz dnevnopolitičkih razloga drži lekcije o "nečuvenom ponašanju u 21. vijeku".

"Meni je sasvim jasno da postoji ustavna i zakonska obaveza o proporcionalnoj zastupljenosti uposlenika sukladno popisu stanovništva iz 1991. godine, ali ga podsjećam da se obaveza odnosi i na sve državne organe i institucije, pa i ministarstvo kojim on rukovodi. Volio bih vidjeti i nacionalni sastav uposlenika tog ministarstva kao i niza drugih na nivou BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona u FBiH. Na kraju poručujem da ovakvi pojedinačni istupi ne mogu i neće ni na kakav način ugroziti dobre i korektne odnose koje imamo sa predstavnicima Srpske zajednice u HNK", stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...