DŽENANA KARUP DRUŠKO O HAPŠENJU DIREKTORA OSA-e: "Vasvija Vidović javila da se Prciću ukida pritvor jer nema osnove da bude dalje zadržan"

Druško-Karup ističe da je OSA BiH bila vrlo ozbiljan partner zapadnim institucijama od SAD-a do Brisela kada je riječ o periodu od 2016. godine do danas.

  • Vijesti

  • 15. Jul. 2021  15. Jul. 2021

  • 9

„Jednom sam u 30 godina novinarske karijere u potpunosti stala iza onoga koji je uhapšen onda kad je u Beču po srbijanskoj potjernici uhapšen general Jovan Divjak. Uradit ću to ponovo i reći – Osman Mehmedagić nije kriv“, napisala je Dženana Druško-Karup, urednica portala Avangarda.ba.

ŠTETA ZA SVE BOSANCE I HERCEGOVCE

Kazala je da je hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije prvenstveno velika šteta za državu, zato što Obavještajno-sigurnosna agencija po svojoj hijerarhiji, ne samo kod nas, svuda u svijetu, odmah ispod predsjednika, u našem slučaju Predsjedništva.

"Mislim da je velika šteta, ne samo za Bošnjake, nego za sve Bosance i Hercegovce, odnosno za sve one koji BiH doživljavaju kao svoju državu, koji je vole, koji je vide kao jedinstvenu, građansku, a upravo u tom smislu je OSA proteklih godina radila.

NAPADI NA MEHEMDAGIĆA TRAJU OD 2016. GODINE

Druško-Karup se slaže da bi zakon trebao biti isti za svakoga, o kome god da je riječ, i to je osnova vladavine prava za šta se ona lično godinama zalaže.

"Međutim, ovo je četvrta istraga u vrlo kratkom vremenskom periodu protiv direktora OSE, istraga koja je najavljivana od strane pojedinih medija, od strane pojedinaca u javnom prostoru, da ne kažem i od strane pojedinaca iz političkog i čak pravosudnog miljea, što je jasno sve ukazivalo na to da se radi o vrlo smišljenom i dobro organiziranom planu koji se provodi već duže vrijeme – naglasila je, te dodala da je Osman Mehemdagić na udaru još od početka svog mandata, od 2016. godine, a napadi su čak i pojačani kada je visoki dužnosnik CIA-e dolazio u posjetu OSA-i, kada se pokazalo koliko je Obavještajna služba i njen direktor Mehmedagić, ozbiljani partner i Amerikancima i svim zapadnim institucijama.

DODIKOVA I ČOVIĆEVA SVITA JE NEDODIRLJIVA

Druško-Karup ističe da je OSA BiH bila vrlo ozbiljan partner zapadnim institucijama od SAD-a do Brisela kada je riječ o periodu od 2016. godine do danas.

"S druge strane, jasno je rečeno da je pravosuđe u velikim problemima, da je pod političkim uticajem, da ima katastrofalne rezultate, pogotvo u borbi protiv korupcije, ali i kriminala i ratnih zločina. Činjenica je da smo mi upravo u tom periodu svjecoci afera – Bobar banke, Pavlovića banke, afere „Ikona“, svjedoci smo dešavanja oko kladionica, i bezbroj drugih slučajeva, do, kako je danas gospođa Vidović kazala u sudnici, „do orgijanja četničkih hordi u Višegradu“, upravo u gradu gdje su pobijeni mnogi Bošnjaci, do pojedinaca koji su na kraju optuženi za genocid, a koji nisu uhapšeni. Dakle, s jedne strane imamo ozbiljne istrage gdje ljudi nisu hapšeni, dok s druge strane, imamo predmete gdje su pojedinci kao što su Milorad Dodik, Dragan Čović, i kompletna svita koja je oko njih, koja čini tu strukturu koju oni grade, potpuno nedodirljiva.

"Imate Tužiteljstvo koje su međunarodne institucije odredile kao takvo, imate Obavještajnu službu koja je izgradila vrlo visok ugled na kompletnom zapadu, i onda s eneko pita da li je hapšenje legalno, legitimno, da li je to borba protiv korupcije, nije nažalost. To je samo politički potez Tužiteljstva BiH kako bi ponizili i direktora, i službu i Bosnu i Hercergovinu. Nije bilo nikakvog razloga za skepktakl, jer to je jučer bio samo spektakl za medije i javnost koja se poptuno podijelila", kazala je, između ostalog, Dženana Druško-Karup za Hayat, te dodala da joj je neposredno pred dolazak u emisiju, Vasvija Vidović javila da se Prciću ukida pritvor jer nema osnove da bude dalje zadržan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...