EKSPLOZIVAN IZVJEŠTAJ "GUARDIANA": Kako je Putin ugurao Trumpa u Bijelu kuću

U dokumentima se navodi da je sastanak održan 22. januara 2016. godine, a osim Putina prisustvovali su šefovi obavještajnih agencija i ministri u vladi.

  • Svijet

  • 15. Jul. 2021  15. Jul. 2021

  • 1

„Guardian“ je objavio eksplozivan izvještaj u kojem tvrdi da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično odobrio obavještajnu akciju podrške „mentalno nestabilnom“ Donaldu Trumpu tokom predsjedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Pozivajući se na dokumente koji su procurili  iz Kremlja, „Guardian“ navodi da je akcija odobrena na zatvorenom sastanku ruskog savjeta za nacionalnu bezbjednost.

U dokumentima se navodi da je sastanak održan 22. januara 2016. godine, a osim Putina prisustvovali su šefovi obavještajnih agencija i ministri u vladi.

Oni su se složili da bi Trump u Bijeloj kući osigurao strateške ciljeve Moskve, među kojima je i „socijalni nemir“ u SAD, kao i otežavanje pregovaračke pozicije američkog predsjednika.

Tri špijunske agencije Rusije dobile su tada naređenje sa Putinovim potpisom da pronađu praktične načine da se pruži podrška Trumpu.

„Guardian“ je imao ekskluzivan uvid u ove dokumente, za koje navodi da su veoma neobičan slučaj „curenja“ povjerljivih papira iz inače strogo čuvanog Kremlja.

Prema ovim navodima, zapadne obavještajne službe već neko vrijeme imaju uvid u ove dokumente i pažljivo ih analiziraju.

„Guardian“ navodi da je dokumente pokazao i „nezavisnim stručnjacima“, koji su rekli da papiri djeluju autentično.

Predstavnici Kremlja oštro su demantovali ove navode. Portparol kancelarije ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da je ideja o tome da su se ruski lideri sastali kako bi podržali Trumpa djelo „petparačke litetrature“.

altDio tajnog dokumenta sa sastanka

Izvještaj zaveden kao “No 32-04 vd” vodi se kao tajni.

U dokumentu se nalazi i kratak psihološki profil Trumpa, u kojem je bivši predsjednik SAD okarakterisan kao „impulsivna, mentalno nestabilna i neuravnotežena osoba koja pati od kompleksa inferiornosti“.

U dokumentima se navodi i da Kremlj posjeduje „kompromat“, odnosno potencijalno kompromitujuće materijale o budućem predsjedniku SAD, koji su skupljeni tokom Trumpovih ranijih nezvaničnih posjeta Ruskoj Federaciji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...