DODIKU I ČOVIĆU VEĆ NIJE DOBRO: Ko je novi američki ambasador u BiH?

Brojni domaći mediji su jučer i jutros objavili da je predsjednik SAD Joe Biden "odabrao američkog diplomatu Michaela Murphyja za sljedećeg američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini".

  • Mini market

  • 17. Jul. 2021  

  • 7

Navodi se da je riječ o "veteranu" američke službe za vanjske poslove sa 29-godišnjim iskustvom. Detaljniju analizu novog američkog ambasadora u BiH objavio je danas portal "politički.ba".

U analizi ovog portala navodi se da je Murphy od 2006. do 2009. godine bio šef političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i da je to čovjek koji ima respektabilno znanje, odlučnost, direktnost kad treba da "u brk skreše" i snagu da provede ono što misli da je ispravno.

Konstatuje se da Murphy odlično poznaje ne samo "bosanskohercegovačke neprilike", već i ukupnu (zapadno)balkansku političku scenu.

"Bio je akter mnogih projekata međunarodne zajednice u našoj zemlji. Svjedočio je vrhuncu njene moći, ali i topljenju njenog utjecaja. Savršeno dobro poznaje sve bitne aktere naše političke scene BiH. Zna i šta je na sceni, a pogotovo šta je iza scene. Slabe tačke i prednosti svojih budućih sagovornika", navodi se u analizi.

Ističe se da je tokom službe u BiH pažljivo pratio i detaljno izvještavao State Department o Dodikovom političkom zaokretu ka nacionalističkoj politici i zagovaranju otcjepljenja RS-a, kao i o sudskom procesu protiv Dragana Čovića.

"Pisao je o optužbama za kriminal Dodika. Detaljno je navodio šta mu se stavlja na teret, bez euforije, te upozoravao na slabosti pravosudnog sistema u BiH", piše portal "Politički.ba".

U analizi se navodi i da je Murphy imao rezerve prema tužiocima i sudijama i da ih je elaborirao kroz primjer farsičnog prebacivanja odgovornosti s državnog na Tužilaštvo Kantona Sarajevo u slučaju optužnice protiv Čovića.

"Murphy je tada isticao i da je Čović rastuće uplašen zbog optužnice, najavljivao sve intenziviniji odlazak čelnika HDZ BiH u nacionalizam i isticao veze pravosuđa s političarima", navodi portal "Politički.ba"

Navodi se i da je novi američki ambasador u BIH bio detaljan "u portretisanju Harisa Silajdžića, tadašnjeg predsjednika Stranke za BiH i najavio njegov odlazak u historiju zbog prijetvornog maksimalizma koji je ovaj bh. političar napadno demonstrirao", te da "nije krio simpatije prema tadašnjem predsjedniku Stranke demokratske akcije Sulejmanu Tihiću".

U izvještajima State Departmentu, piše "politički.ba" isticao je kako je pravda neoprostivo i bolno spora prema ratnim zločincima, da se žrtve, posebno u Podrinju suočavaju s sistemskom diskriminacijom režima u entitetu RS, da je smanjenje angažmana međunarodne zajednice u BiH pogrešno i opasno.

U analizi se zaključuje da će se Murrphy "suočiti sa starim znalcima" u BiH, i da one ne donosi "čarobni štapić", već "respektabilno znanje i iskustvo, kombinirano s američkom odlučnošću".

Ipak, u analizi se ističe i da su Sjedinjene Države "njegovom nominacijom poslale jasnu poruku" i da Murphy "vraški dobro zna i političku, ali i privatnu biografiju svakog od naših lidera".

(SB / Politički.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...