OVO SE NEĆE SVIDJETI DODIKU I ČOVIĆU: "Bh. politička scena može očekivati snažniju podršku SAD-a"

Angažman SAD-a će biti zasigurno veći što je na neki način pokazala i nedavno organizirana vojna vježba "Brzi odgovor 21" u kojoj su učestvovali pripadnici američke vojske i Oružanih snaga BiH

  • Politika

  • 17. Jul. 2021  17. Jul. 2021

  • 3

ivši diplomata Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Odbora direktora Savjetodavnog vijeća za BiH, čije je sjedište u Washingtonu, Adnan Hadrović ocijenio je da BiH može očekivati snažniju podršku administracije američkog predsjednika Joea Bidena, napominjući istovremeno da je politika Sjedinjenih Američkih Država - politika kontinuiteta.

"Međutim, da bi se to realiziralo, bh. politička elita mora mnogo toga uraditi unutar BiH na planu potrebnih reformi, a posebno u borbi protiv korupcije i osnaživanja pravosudnog sistema koji bi morao nedvojbeno biti potpuno neovisan od bilo kakvih političkih uticaja", dodao je.

Napominje da će angažman SAD-a biti zasigurno veći što je na neki način pokazala i nedavno organizirana vojna vježba "Brzi odgovor 21" u kojoj su učestvovali pripadnici američke vojske i Oružanih snaga BiH. To je, kaže, jasan znak da se SAD mnogo snažnije vraćaju na bh. teren.

"Također, tu je i jača koordinacija aktivnosti na relaciji Washington-Berlin-Brisel-BiH, kao i činjenica da je borba protiv korupcije stavljena u razred strateških interesa SAD u svijetu, a posebno na Balkanu. Na taj način će biti vršen pritisak na bh. političku elitu da počne rješavati korupciju u BiH", stava je.

Hadrović naglašava da će se tražiti i izmjene Izbornog zakona budući da su SAD i Evropska unija duboko involvirane u taj proces i to su, kaže, samo neki od elementa koji ukazuju na ozbiljniji i jači povratak SAD-a na bh. političku scenu.

Iako se zna kako je ranije to izgledalo, Hadrović je ipak izrazio očekivanje da će poruke koje su poslane iz Washingtona i Brisela biti adekvatno shvaćene kako bi BiH napravila potrebne iskorake prije svega zbog svojih građana.

Kako bi se unaprijedile veze između dvije zemlje uskoro će na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu biti otvoren Centar za međunarodne odnose i postkonfliktna istraživanja koji će predvoditi redovna profesorica Nermina Mujagić.

Centar je dobio podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu i Dekanata Fakulteta, a pored toga što će to biti mjesto okupljanja intelektualne elite u Bosni i Hercegovini i međunarodnih faktora, taj centar će biti mjesto za sve fulbrajtove polaznike iz BiH koji su do sad participirali na američkom Fulbright programu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...