MORALNI SUNOVRAT: Mirjana Kasapović napustila Hrvatsko politološko društvo, jer ne zagovara podjelu BiH! 

U sporu Milanovića i kolege Jovića, profesorica Kasapović podržala je aktuelnog predsjednika Hrvatske, čime je de facto uskratila pravo svom kolegi, profesoru Joviću da javno iznosi vlastita mišljenja o uređenju BiH.

  • Mini market

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 3

Profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Mirjana Kasapović, poznata po ustrajnom zalaganju za tronacionalnu podjelu BiH, napustila je Hrvatsko politološko društvo, koje je nekoliko dana ranije osudilo neprimjerene i neargumentirane komentare koje je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izrekao o članu HPD-a Dejanu Joviću i o politološkoj struci općenito. 

Milanović je tokom posjete Livnu izjavio da "Hrvati ovdje nisu manjina, mada neki profesori koji gostuju po hrvatskim televizijama, lupetaju da jesu, što je nepismeno" te nastavio da "profesori politologije dobivaju plaću i govore gluposti", a Jovića nazvao "eskort damom gospodina Pupovca". 

"Smatramo kako su navedene opaske, a pogotovo ad hominem napadi, neprimjereni osobama na javnim položajima, prije svih predsjedniku Republike, koji bi trebao biti uzor i korektivni faktor unutar političkoga sustava", poručili su Milanoviću iz HPD-a u saopćenju. 

"HPD čvrsto vjeruje u Ustavom zajamčene vrijednosti slobode govora i slobode mišljenja te u svojim redovima okuplja politologinje i politologe koji iz različitih teorijskih i metodoloških pozicija nude različite analitičke zaključke o važnim politološkim i političkim pitanjima", kaže se u saopćenju HPD-a. 

"Slično kao i u ranijim slučajevima, ovakav napad, koji dolazi od osobe sa pozicije moći, među angažiranim znanstvenicima i (vanjsko)političkim analitičarima može proizvesti osjećaj straha i nesigurnosti te ugroziti slobodu znanstvenog djelovanja i iznošenja stavova, što mi kao strukovno društvo nikako ne možemo prihvatiti", ističe HPD. 

"Stoga Društvo još jednom podsjeća na odgovornost svih sudionika javnoga života, a posebice onih na najvišim državnim dužnostima, za istupe i komentare kojima imaju mogućnost širiti prostore slobode i slobodnoga izražavanja mišljenja ili pak mogu napadati i vrijeđati one koji misle drugačije od njih i ne libe se javno stati iza svojih stavova. 

Nitko se u Hrvatskoj ne bi smio osjećati napadnutim ili nezaštićenim u svojem konzumiranju Ustavom zajamčenih prava na društveno i javno djelovanje. Temeljem toga, iznova pozivamo sve političke aktere da neargumentirane kritike i ad hominem napade prestanu koristiti kao dio svojeg repertoara kako prilikom komentiranja čitavih struka, tako pogotovo kroz kritiziranje pojedinaca čiji im se stavovi ne sviđaju", poručili su iz HPD-a. 

No, profesorica Kasapović, inače porijeklom iz BiH, ne misli tako. Štaviše, u sporu Milanovića i kolege Jovića, profesorica Kasapović podržala je aktuelnog predsjednika Hrvatske, čime je de facto uskratila pravo svom kolegi, profesoru Joviću da javno iznosi vlastita mišljenja o uređenju BiH. Pogotovo ako ne zagovara etničku podjelu BiH i formiranje zasebnog, hrvatskog entiteta, za šta se otvoreno zalaže Mirjana Kasapović. 

(SB) 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...