ERDOGAN NAJAVIO DIPLOMATSKU OFANZIVU, VUČIĆ SE ZALEDIO: "Ostaje nam da se branimo. Ovo nije tursko i nije..."

"Mi alternativu nemamo. Štitićemo narod na Kosovu, ali videćete i to da ni mi nismo tako mali", kazao je Vučić.

  • Regija

  • 21. Jul. 2021  21. Jul. 2021

  • 7

Komentarišući najavu turskog predsjednika da će krenuti u lobiranje za brojnije priznavanje Kosova, predsjednik Srbije kaže da će razgovarati s njim.

"Erdogan je veliki političar, realno, i Turska je velika sila. Pokušaću da razgovaram s njim. Do 1. septembra, prema Vašingtonskom sporazumu, obe strane imaju obavezu da nema lobiranja za priznanje ni otpriznavanje", rekao je Aleksandar Vučić u Despotovcu.

"Ako od 1. septembra, dokad važi vaš sporazum, krenu, ostaje nam da se branimo", dodao je Vučić.

"Turska je velika slila, Erdogan je veliki lider, ja sam mali i zanemarljiv i Srbija je manje značajna, ali nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi, jer štitimo svoje. Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj i neće. Ostaje nam da se branimo", rekao je Vučić.

Dodao je i da vjeruje da će Erdogan ublažiti taj stav, ali ako ne ublaži, Srbija će se boriti.

"Mi alternativu nemamo. Štitićemo narod na Kosovu, ali videćete i to da ni mi nismo tako mali", kazao je Vučić.

Podsjećamo, Erdogan je u ponedjeljak pred posjetu Kipru rekao da Turska radi na povećanju broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i da će o tom pitanju razgovarati i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Gdje god postoje potlačene države, mi smo tu da pomognemo, a jedna od ovih zemalja je Kosovo. Pokušavamo da radimo na povećanju broja zemalja koje priznaju Kosovo. Sada 114 zemalja priznaje Kosovo i želimo da se taj broj poveća. Nadamo se da ćemo ove godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, sastanku koji ću imati s Bidenom, ponovo razgovarati o ovoj temi, da po pitanju priznanja Kosova zajedno radimo", rekao je, između ostalog, Recep Tayyip Erdogan pred turskim novinarima pred polazak na turski dio Kipra.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...