RUSKI NOVINAR GENADIJ SISOJEV: "Vučić kopira Putina i 'ruski svijet', ali Srbija nije Rusija"

Rusija pokušava da zadrži utjecaj na Balkanu, prvenstveno preko plina.

  • Regija

  • 21. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

"Srbija, odnosno njen predsjednik Aleksandar Vučić koji donosi sve odluke u toj državi, pokušava da se nametne kao vodeća sila u regionu, a ideji srpskog kao uzor služi ideja 'ruskog svijeta'", ocijenio je Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog Komersanta sa Balkana.

“Podudarnosti i sličnosti ima, ali postoji ključna razlika jer Vučić pokušava da kopira Rusiju, ali zaboravlja da uloga Rusije i Srbije u svijetu nije ista. Ono što toleriše Rusiji, Zapad neće tolerisati Srbiji”, rekao je Sisojev za podgorički Gradski radio.

Promijenjen stav

On tvrdi da je Zapad svojevremeno pozdravio dolazak naprednjaka na vlast u Srbiji, zbog priznanja Kosova, jer su shvatili da tadašnja vlast, na čelu sa Borisom Tadićem, to neće nikad uraditi.

Ipak, navodi da se stav prema Srbiji mijenja na Zapadu i u Evropskoj uniji. Rusija pokušava da zadrži utjecaj na Balkanu, prvenstveno preko plina.

“Preko dva faktora utječe, to je Beograd i Milorad Dodik u Republici Srpskoj”, ocijenio je Sisojev u emisiji “Znam da znaš”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin na obilježavanju 13. godišnjice svoje partije Pokret socijalista lansirao je ideju o stvaranju tzv srpskog svijeta, kao i da Alaksandar Vučić treba da bude predsjednik svih Srba.

“Zadatak ove generacije političara jeste stvaranje srpskog svijeta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli”, kazao je Vulin.

Njegova izjava je naišla na osude u regionu, gdje se ta ideja smatra nastavkom stvaranja tzv. velike Srbije.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao je Vulinovu ideju od koje se na samom skupu PS donekle ogradio i sam Vučić.

“Lideri DF-a izgubili podršku Rusije”

U razgovoru za Gradski radio Sisojev je podsjetio da je 2016. nesporno pokušan državni udar u Crnoj Gori, što smatraju i na Zapadu.

“Sad nema prijetećih izjava na adresu Crne Gore, što ne znači da je Rusija odustala, ona je tu. Polagala je puno nade u one koji su pobijedili 30. augusta, ali se razočarala u te snage”, rekao je Sisojev.

Navodi da nigdje u ruskim medijima nije bilo objava o skorašnjoj posjeti lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića Moskvi, kao ni saopćenja sa njihovih sastanaka.

“Oni su bili više zainteresovani za tu posjetu nego ruska strana, da prikažu uoči obračuna sa premijerom Zdravkom Krivokapićem da imaju podršku Moskve”, smatra Sisojev.

Rusija je, navodi, razočarana u lidere DF-a, kao i novu vlast, jer nisu ukinute sankcije i nije pokrenuto pitanje izlaska Crne Gore iz NATO-a.

“Da je Moskva htjela da ih podrži, onda bi bilo više takvih izjava, kao što je bilo 2016”, rekao je Sisojev i kao potvrdu te teze dodao da je Moskva uvela direktne letove prema svima u regionu, ali ne i prema Crnoj Gori.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...