SAMO DVA DANA NAKON SASTANKA: Dodik predsjedniku uprave "ALUMINE" oduzima koncesije?

Sjednica Vlade zakazana je za sutra, a pred ministrima će se, između ostalog, naći Rješenje kojim se raskida ugovor o koncesiji za izgradnju male hidroelektrane "Medaševac" na rijeci Drinjači.

  • Ekonomija

  • 21. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

"Vlada Republike Srpske razmatraće sutra rješenja o raskidu više ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) koje su date privatnoj firmi Mile Matića, predsjednika uprave zvorničke „Alumine“, i to dva dana nakon što se premijer Radovan Višković sastao s njim", saznaje portal CAPITAL.

Sjednica Vlade zakazana je za sutra, a pred ministrima će se, između ostalog, naći Rješenje kojim se raskida ugovor o koncesiji za izgradnju male hidroelektrane "Medaševac" na rijeci Drinjači.

Taj ugovor zaključen je 2006. godine između Vlade i preduzeća „Eta“ iz Zvornika na period od 30 godina. Nakon toga je 2009. godine zaključen i aneks ugovora.

Koncesionar je trebalo da obezbijedi četiri miliona maraka i da do 2011. godine izgradi MHE i počne sa proizvodnjom električne energije, ali se to nije desilo.

alt

Pored pomenute MHE, Vlada namjerava da raskine još dva ugovora o koncesiji koje je sklopila sa istom firmom.

Jedan se tiče izgradnje male hidroelektrane „Čajkuša“, a drugi za MHE „Barski potok“, obje na rijeci Drinjači. U te investicije je trebalo da budu uložena po četiri miliona maraka.

Razlozi za raskid ugovor o koncesijama su isti kao i za prethodnu koncesiju, odnosno investitor nije riješio imovinsko pravne odnose na lokacijama MHE, nije napravio prostupne puteve i objekte za prenos elekrtrične energije, nije pribavio potrebne saglasnosti i odobrenja za građenje niti izgradio MHE.

Kao vlasnici firme „Eta“ Zvornik u APIF-u se vode Mile Matić, Miloš Okanović i Vitomir Tomić. Do 2012. godine imali su milionske prihode i zarađivali stotine hiljada maraka godišnje, nakon čega bilježe gubitke, a od 2017. godine nemaju prihode na račun firme. Računi firme su blokirani od 2018. godine. Pored ove, imaju još firmu „Eta M“.

Matić je predsjednik uprave „Alumine“ Zvornik gdje je Višković juče boravio istakavši da je više nego zadovoljan trenutnom poslovnom situacijom u toj kompaniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...