SAD I INSTRUISANI ČUBRILOVIĆ PRIJETI: "Bosne neće biti ukoliko bude nastavljeno negiranje RS-a"

"Šta je drugo rješenje od pregovora? Da dovedemo visokog predstavnika i da on nameće ono što neka strana želi? Sigurno nećemo doći do rješenja na taj način", rekao je Čubrilović za Radio-televiziju RS.

  • Politika

  • 21. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 6

Predsjednik Narodne skupštne RS Nedeljko Čubrilović poručio je da Bosne i Hercegovine neće biti ukoliko bude nastavljeno negiranje RS-a.

On je naglasio da RS i BiH imaju budućnost ukoliko se prihvati poziv za pregovore u BiH.

"Šta je drugo rješenje od pregovora? Da dovedemo visokog predstavnika i da on nameće ono što neka strana želi? Sigurno nećemo doći do rješenja na taj način", rekao je Čubrilović za Radio-televiziju RS.

Navodeći da Bošnjaci ne žele pregovore, što dugoročno nije dobro, Čubrilović je rekao da će se jednog dana morati sjesti za pregovarački sto.

"I poslije najtežih situacija, kao što je rat, mora doći do pregovora. Ovo je vrijeme sasvim drugačije, kada jedni drugima treba da pogledamo u oči, te da se kaže šta može, a šta ne", naglasio je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da uvijek zagovara da se razgovara o onome o čemu se može postići saglasnost.

Predsjednik republičkog parlamenta je istakao da političko Sarajevo osporava mnogo toga što radi Republika Srpska, pa tako i odluke koje donese Narodna skupština Srpske na sjednicama koje zakaže srpski član Predsjedništva BiH radi zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

On je podsjetio da skupštinska odluka o formiranju tima za pregovore o budućnosti BiH ne predstavlja odluku o mirnom razdruživanju, već o boljem funkcionisanju BiH i da time nije prejudicirano nijedno rješenje.

"Sada je manje dogovora u BiH nego što je to bilo ranije, jer se dogodilo političko Sarajevo i nemam drugog objašnjenja. Kako može saradnja imati pozitivan trend ako vas svakog dana nazivaju genocidašima, stalno se govori da Republika Srpska treba da nestane, da joj se oduzimaju dejtonska prava, da se preko Ustavnog suda BiH donose odluke koje nisu razumljive u pravnoj javnosti", rekao je Čubrilović.

Govoreći o radu Narodne skupštine RS, Čubrilović je istakao da je to jedini parlament koji je na vrijeme konstituisan i koji ima definisanu skupštinsku većinu.

"Jedini smo parlament koji zna koje teme dolaze, koje će biti obrađene, a nema neobrađenih tema. Nema tema koje su predložene da parlament nije u stanju da o njima raspravlja i zauzima svoj sud", rekao je Čubrilović.

On je rekao da Narodna skupština i dalje ostaje najbolji parlament i po mjerenjima onih koji prate njegov rad, dodajući da to uvijek može biti bolje i efikasnije pošto se sada previše vremena troši na replike, povrede Poslovnika i neke neproduktivne stvari.

"U uslovima u kojima radimo, u ambijentu koji je prisutan u BiH, mislim da je ovo jedini parlament koji odrađuje sve svoje poslove i obaveze", naveo je Čubrilović.

Uz konstataciju da je u svakom parlamentu teško izmiriti skupštinsku većinu i opoziciju, Čubrilović je naglasio da bi bilo mnogo bolje kada bi se tražila kompromisna rješenja i u svojim političkim protivnicima gledali svoje prijatelje, a ne da se zapaljivom retorikom pridobija veći broj glasača.

Govoreći o posljednjoj akciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, Čubrilović je rekao de je MUP zauzeo stav da nema nedodirljivih, bez obzira na kojoj poziciji se nalaze i u samom Ministarstvu, te naglasio da ne vjeruje da akcija ima veze sa izborima i politikom.

Čubrilović je ocijenio da bi Srpska trebala da napravi pomake za koje ima resurse.

Kada je riječ o saradnji Srpske i Srbije, Čubrilović je istakao da je ona na zavidnom nivou, što se posebno ogleda u podršci koju je Vlada Srbije davala svim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

On je rekao da je saradnja izražena i u oblasti zdravstva, energetike, te da toj saradnji ton daju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o spremnosti Republike Srpske za odbranu od eventualnih poplava ili novog talasa virusa korona, Čubrilović je rekao da se u Srpskoj za to obavljaju ozbiljne pripreme.

On je naglasio da bi zdravstveni sistem mogao biti u problemima ukoliko novi talas bude na nivou kakav se predviđa, ali je uvjeren da bi se Srpska sa tim mogla izboriti, kao što je to već pokazala.

Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa, rekao je da ova stranka želi da radi na rješenjima, a ne da unosi nemir.

On je naveo da je stanje u vladajućoj koaliciji u Srpskoj dobro, da je uvjeren da će ova skupštinska većina raditi do kraja mandata, ali i nastaviti rad poslije izbora naredne godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...