DIPLOMATSKI IZVORI LISTA "DANAS" OTKRIVAJU: Sjedinjene Države šokirane Vučićevim autoritarizmom, a impresionirane...

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena će u nastavku pregovora o rješavanju kosovskog problema više „pritiskati“ predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nego premijera Kosova Albina Kurtija kako bi se došlo do nekog kompromisnog rješenja.

  • Mini market

  • 22. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 1

To za srbijanski list "Danas" nezvanično kaže predstavnik diplomatskih krugova iz Washingtona, koji objašnjava da su "u Washingtonu impresionirani Kurtijevom demokratičnošću“, a s druge strane, „šokirani Vučićevim autoritarizmom“.

Kako saznaje ovaj list, predsjedniku Srbije establišment SAD-a zamjera, između ostalog, "nedostatak smisla za dijalog sa političkim protivnicima, pretjeranu kontrolu nad medijima", kao i "zapaljive izjave koje on i pojedini njegovi saradnici često daju o susjedima Srbije na Zapadnom Balkanu".

Što se Kurtija tiče, tvrdi se da "uživa podršku Amerike u većini političkih segmenata", iako se smatra "neugodnijim sagovornikom" Amerike od svog prethodnika na funkciji Avdullaha Hotija.

U tom kontekstu ističe se da "Kurti želi ono za šta se zalaže i Bidenova administracija – da Kosovo dobije priznanje od Srbije".

Izvor "Danasa" objašnjava da Amerika očekuje da Kurti provede obećane reforme, „naročito one koje se odnose na vladavinu prava, uključujući borbu protiv korupcije“, te da „ozbiljno računaju“ i na kosovsku predsjednicu Vjosu Osmani, koja „ima izuzetno dobre političke veze u krugovima bliskim Bidenu“.

Osmani, koja se školovala na američkom Univerzitetu u Pittsburghu, je, podsjetimo, povodom stupanja na predsjedničku dužnost Bidena, javno poručila predsjedniku SAD-a: “Na čelu naše savezničke države Sjedinjenih Američkih Država od danas je kosovski prijatelj… Želim vam puno sreće na mjestu predsjednika Sjedinjenih Država, sa snažnim uvjerenjem da su Amerikanci napravili pravi izbor i da će demokratija ove države i dalje biti referenca za cijelu planetu.”

U State Departmentu i dalje nezvanično tvrde da se Matthew Palmer neće još dugo zadržati na poziciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara u takozvanom evropskom birou, što bi značilo da će biti i razriješen dužnosti specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Kako objašnjava izvor "Danasa", “Karen Donfried, koja treba da bude imenovana za pomoćnicu državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju, vjerovatno će izabrati novi tim, uključujući specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan”.

Donfried je, podsjetimo, nominovana u aprilu za funkciju u State Departmentu, i to sa mjesta predsjednice njemačkog Maršalovog fonda, jednog od najutjecajnijih think-tankova u Americi.

Donfried: Suprotstavit ćemo se ruskoj agresiji

Donfried je prekjučer izjavila da, kada bude izabrana na funkciju u State Departmentu, namjerava da se “suprotstavi neodgovornom i agresivnom ponašanju Rusije”.

Ona je to ocijenila na saslušanju nominovanih za pozicije pomoćnika državnog sekretara SAD-a pred Odborom Senata za vanjske poslove, prenio je portal "Politico".

- Smatram da je to što Rusija koristi hemijsko oružje, zastrašujuće i šokantno… Apsolutno bih se složila da je važno boriti se pravnim putem protiv ruskog utjecaja i suprotstaviti se malignim aktivnostima te države - dodala je Donfried.

(Vijesti.ba/Danas)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...