GORJELO NA BINI, U PUBLICI, A MOŽDA NAREDNIH DANA I TOPLOMJERI BUDU AKTIVIRANI: Muzički događaji u Živinicama i Srebreniku okupili više hiljada osoba, nisu se...

...poštovale naredbe i preporuke Kriznog štaba.

  • Estrada

  • 22. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 1

Iako je na sjednici Vlade TK, održanoj 16. jula, odlučeno da se usvoji naredba i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, čime postojeće naredbe i preporuke ostaju na snazi do kraja mjeseca, u srijedu navečer dva muzička događaja u Živinicama i Srebreniku okupila su više hiljada ljudi koji se nisu pridržavali izdatih naredbi i preporuka.

Povodom 22. godišnjice kluba "Galaxis" u Srebreniku, nastupio je srbijanski folk-pjevač Mile Kitić, na čiji je nastup došlo nekoliko hiljada osoba.

Podsjetimo, higijensko-epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u Tuzlanskom kantonu, nalažu obavezno nošenje maske i na otvorenom prostoru ukoliko se ne može ostvariti distanca od dva metra. Prema fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama s ovog muzičkog događaja, naredba i preporuka Kriznog štaba nije se poštovala.

Drugi muzički događaj gdje su, također, prekršene higijensko-epidemiološke mjere, održan je na Bajramskom koncertu u Živinicama, gdje je, također, prisustvovalo nekoliko hiljada osoba.

Mnogi su, osim kršenja higijensko-epidemioloških mjera na ovom događaju, imali zamjerku i na repertoar, odnosno izbor pjesama s obzirom na to da je u pitanju bio Bajramski koncert pa se tako islamski blagdan proslavljao uz stihove Saše Matića: "Dam joj pušku u ruku, neće da me ubije, bacim flašu da se sečem, neće da se razbije. Nije ovo moja noć, baš mi ništa ne ide, crno vino naručim, oni belo donose..."

Svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama zbog ova dva događaja koja su okupila više hiljada osoba i gdje je prekršena naredba i preporuka Kriznog štaba posebno su iskazali ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Podsjetimo, u skladu s naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, dozvoljava se prisustvo gledalaca na profesionalnim sportskim takmičenjima na otvorenom, uz uslov korištenja maksimalno do 30 procenata kapaciteta stadiona, ali ne više od 500 osoba po tribini, pri čemu osobe na tribinama moraju nositi maske.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je stabilna epidemiološka situacija kada je u pitanju Covid-19. Aktivna su 22 slučaja, od čega su četiri pacijenta hospitalizirana. Također je izolovan i delta soj virusa kod više osoba.

Međutim, Bosna i Hercegovina ima uvjerljivo najniži procent vakcinisanih građana u regionu, zbog čega stučnjaci upozoravaju na mogućnost novog vala pandemije, koji će biti sve bliže ukoliko se građani nastave ponašati neodgovorno i suprotno važećim naredbama i preporukama Kriznog štaba.

(072info.com) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...