"SB" U UMJETNIČKOJ GALERIJI BiH: Otvorena je izložba svjetski poznate umjetnice i aktivistkinje Selme Selman (FOTO)

U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu danas je otvorena izložba Selme Selman. U galeriji pogledajte šta je zabilježio fotoreporter "Slobodne Bosne".

  • Kultura

  • 22. Jul. 2021  22. Jul. 2021

  • 0

Selma Selman mlada je i svjetski poznata umjetnica i aktivistkinja koja se kroz svoj rad često bavi pitanjima relevantnim za romsku zajednicu, u kojoj je i sama odrasla.

Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, završila je magistarske studije pri programu Transmedia na Syracuse univerzitetu, New York.

Samostalne izložbe imala je diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Mađarskoj. Učestvovala je u nizu značajnih internacionalnih izložbi, među kojima je i “FutuRoma”, Romski paviljon pri 58. venecijanskom bijenalu 2019. godine. Dobitnica je niza međunarodnih priznanja u oblasti umjetnosti, poput "Young European Artist Trieste Contemporanea Awarda" (2017), te započinje pohađanje prestižne Rijksakademie u Amsterdamu (2021). Njeni radovi dio su umjetničkih kolekcija agnès b., Horsecross Arts Collection, kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i drugih.

Po zatvaranju njene izložbe u Sarajevu, slijedi njena velika samostalna izložba u Muzeju Fridericianum u Kasselu, zatim i projekti u Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, San Marinu, Rumuniji, SAD-u u periodu 2021/2022.

Samostalna izložba Selme Selman provodi se u okviru projekta “Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova Romske zajednice”, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 - 2022”.

Kroz svoje radove prikazuje stanje u kojem Romi u Bosni i Hercegovini žive. 

"Svaka umjetnost koja potječe iz ličnog iskustva je politička. Teme kojima se bavim su nastale iz haosa sredine iz koje dolazim. Zato su one direktne i ljudi zaista mogu da ih osjećaju", rekla je Selman.

Prisutne je kratkim pojašnjenjem uvela u svoju izložbu.

"Ono što vidimo su radovi na kojima sam radila u posljednje dvije godine. Željela sam predočiti vlastitu viziju svijeta kroz objekte koji su na neki način bili odbijeni i nisu imali bilo kakav značaj. Kroz transformaciju nečega što nema vrijednost, ono, zapravo, postaje vrijedno. Sve što je bilo odbačeno, dobija suštinu u ovakvoj galeriji. Svi objekti koje vidite na izložbi su nađeni na smeću, ali imaju svoju funkciju. Oni predstavljaju egzistenciju mojim roditeljima, ali u ovom kontekstu predstavljaju moju egzistenciju kao umjetnice", kaže Selman.

Navodi da se kroz njen umjetnički angažman prožima želja da svi pojedinci u zajednici budu jednaki.

"Umjetnica sam koja ne šalje poruke, samo radim ono što mislim da trebam. Sve to proizlazi iz mog iskustva. Koliko god su moji radovi indirektni, oni isto tako postaju univerzalni za sve nas. Svojim radovima stvaram ravnopravnost među svima nama", smatra Selman.

Izložba traje do 1. septembra i bit će otvorena za javnost svaki dan od 10 do 20 sati, osim nedjelje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...