NARODNA BANKA SRBIJE UPOZORILA PLENKOVIĆA: "Ako Hrvatska stavi lik Tesle na kovanice..."

Kako u NBS-u objašnjavaju, država članica ima obavezu obavještavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana eurokovanica, a zahtjev za odobrenje dizajna podnosi se Vijeću EU.

  • Ekonomija

  • 22. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 3

"Stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo bi 'prisvajanje kulturnog i naučnog nasljeđa srpskog naroda'", saopćili su iz Narodne banke Srbije (NBS).

Povodom izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su građani Hrvatske anketom izabrali naučnika Nikolu Teslu kao najpoželjniji motiv za euro, iz NBS-a kažu da je "nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu", prenose beogradske "Večernje novosti".

"S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog prijedloga", navode iz NBS-a.

Kako u NBS-u objašnjavaju, država članica ima obavezu obavještavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana euro-kovanica, a zahtjev za odobrenje dizajna podnosi se Vijeću EU, javlja Srna.

"Savjet EU odobriće dizajn nacionalne strane evrokovanice ako su ispunjeni tehnički uslovi i ako nema primedbi drugih država članica koje koriste euro kao zajedničku valutu", ističe NBS.

U slučaju da ima primjedbi, koje su moguće kada bi predloženi dizajn nacionalne strane jedne države mogao izazvati nepovoljne reakcije građana druge države članice, Vijeće EU donosi odluku o prihvatanju ili odbijanju zahtjeva kvalifikovanom većinom glasova.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...