NEJEDNAKA PRAVILA U SPORTU: Norvežanke kažnjene zbog kratkih hlačica, a samo su htjele...

Prema pravilima Međunarodne rukometne federacije, muški igrači smiju igrati u majicama i kratkim hlačama koje moraju biti barem 10,16 centimetara iznad koljena, a žene moraju biti odjevene u top i donji dio bikinija, koji mora biti „uzak i odrezan prema vrhu noge, maksimalne bočne širine 10,16 centimetara“.

  • Žena

  • 22. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 0

Dok je muškarcima dopušteno igrati u kratkoj majici i kratkim hlačama, rukometašice u takmičenju na pijesku moraju nositi donji dio bikinija, i to uzak i visoko rezan. Norveške rukometašice to su pokušale promijeniti, i zbog toga su kažnjene.

Svaki sport ima svoja pravila koja se odnose na dresove, no ona često nisu jednaka za muškarce i žene.

Rukomet na pijesku pravi je primjer toga. Prema pravilima Međunarodne rukometne federacije, muški igrači smiju igrati u majicama i kratkim hlačama koje moraju biti barem 10,16 cm iznad koljena, a žene moraju biti odjevene u top i donji dio bikinija koji mora biti „uzak i odrezan prema vrhu noge, maksimalne bočne širine 10,16 cm“.

Samo jedan pogled na to pravilo dovoljan je da shvatimo kako u vrhu sportu još uvijek vlada seksizam, a norveške rukometašice to su željele promijeniti na ovogodišnjem Europskom takmičenju u rukometu na pijesku. Naime, dok u matičnoj zemlji mogu nositi hlače baš kao i muškarci, na najvećem europskom takmičenju to nije bilo moguće, a kako je riječ o igri na pijesku u kojoj dolazi i do padova, jasno je da donji dio bikinija nije najbolje rješenje.

I upravo su zato sasvim spontano, kako kaže igračica Katinka Haltvik, došle na ideju da na utakmici za bronzanu medalju nose ono u čemu se osjećaju ugodno. Tako su sve igračice odlučile nositi crveni gornji dio i plave kratke, uske hlače.

Europska rukometna federacija očito se ne slaže s time da bi za muškarce i žene trebala vrijediti jednaka pravila. Štoviše, disciplinska komisija na spomenutom je takmičenju donijela odluku da odjeća igračica iz Norveške nije u skladu s Jedinstvenim pravilima sportaša definiranima u pravilima rukometa na pijesku Međunarodne rukometne federacije. Disciplinska komisija odlučila je izreći kaznu od 150 eura po igračici, što je ukupno 1500 eura.

KAKO KRATKE HLAČE MOGU BITI NEPRIMJERENE U ODNOSU NA GAĆICE?

Norveški ministar sporta tu kaznu opravdano smatra smiješnom, a Norveški rukometni savez također je stao iza svojih igračica i pohvalio njihov pokušaj mijenjanja pravila.

Kazna koju su rukometašice dobile odjeknula je čitavim svijetom, a kada se uzme u obzir da su se i drugi pokušaji reguliranja službene ženske odjeće u drugim sportovima na plaži pokazali također kontroverznima, tim je više potrebna hitna izmjena tog pravila koje će vrijediti uvijek i svugdje, piše Žena.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...