"SB" NA LICU MJESTA: EU i Njemačka pomažu poduzetnicima u BiH, objavljen javni poziv za prijavu projekata u oblasti turizma (FOTO)

U okviru projekta Evropske unije i Vlade Njemačke "EU4BusinessRecovery" za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih koronavirusom, objavljen je javni poziv za prijavu projekata u oblasti turizma, za šta su osigurana dva miliona KM.

  • Ekonomija

  • 23. Jul. 2021  23. Jul. 2021

  • 0

Tim povodom, menadžer projekta Nils Wetzel danas je u Sarajevu izjavio da na poziv do 20. augusta mogu aplicirati partnerstva koja uključuju do tri partnera, koja će dalje raspodijeliti sredstva krajnjim korisnicima, privatnim preduzećima i destinacijama.

- Visina mogućih odobrenih sredstava je 300.000 KM. Trajanje predloženog projekta ne može biti duže od 12 mjeseci. Potreban vlastiti doprinos podnosilaca zahtjeva je između 20 i 80 posto od ukupnih prihvatljivih troškova predloženog projekta – rekao je Wetzel dodavši da se podnošenje prijava može izvršiti na stranici www.eu4business.ba.

Fond od dva miliona KM bespovratnih sredstava i tehničke podrške unutar projekta dostupan je za mjere oporavka turizma, koje se fokusiraju na aktivnosti poput razvoja strategije upravljanja destinacijama, pristupa novim tržištima za poduzetnike u turizmu, razvoja brenda te razvoja akcionih planova održivog turizma.

Ovom prilikom šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel osvrnuo se na to da je koronavirus ozbiljno ugrozio sektor turizma u BiH, gdje je, kako kaže, potrebno napraviti strategiju turizma na nivou države, a EU će pomoći da se sektor turizma oporavi.

- Projekt "EU4BusinessRecovery" ukupne vrijednosti 13,7 miliona eura zajednički finansiraju Evropska unija sa 13 miliona eura i njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sa 0,7 miliona eura, a implementiraju ga Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) – rekao je Bizel.

Poručio je da potencijal u turizmu nije dovoljno iskorišten, navodeći da se to može uraditi novim pristupom prema turizmu.

- Ako se na pravilan način njime upravlja, sektor turizma može postati pokretač privrede, koji je to i bio prije početka krize. Iako se potpuni oporavak turizma ne može očekivati prije 2023. ili 2024. godine, trenutna situacija se može iskoristiti kao prilika za bolje pozicioniranje BiH kao destinacije na međunarodnom, regionalnom i domaćem tržištu i za prelazak na otpornije poslovne modele koji će omogućiti održiv oporavak od krize – kazao je Bizel.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...