JASNA PORUKA IZ SRBIJE: "Ako sadašnji lider bosanskih Srba želi da nastavi ono što su započeli Karadžić i Mladić, on doprinosi nastavku tragedije i za Srbe i za..."

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić pozdravio je odluku Visokog predstavnika za Bosnu i Hertcegovinu Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida i dodao da je to težak udarac nacionalističkim i velikosrpskim politikama u Srbiji i Republici Srpskoj.

  • Regija

  • 24. Jul. 2021  

  • 2

“Činjenica da se ovakvi zločini negiraju i da nije bilo saglasnosti da se anticivilizacijsko ponašanje sankcioniše, jedan je od dokaza nefunkcionalnosti i prevaziđenosti podjele države BiH na entitetske strukture u kojima se na događaje iz bliže prošlosti i dalje gleda sa pozicija nacionalizma, revanšizma i isključivosti”, ocijenio je Vuletić u saopštenju za javnost.

Dodao je da je Inckova odluka podrška istini, humanosti i dobrosusjedstvu, a zasnovana je na činjenicama i pravosnažnim presudama.

GDF je osudio reakciju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i uvrede koje je iznio na račun Visokog predstavnika i naveo da Dodik time ne doprinosi interesima srpskog naroda u BiH, već potvrđuje da su Srbi posljednjih nekoliko decenija imali loše rukovodstvo koje i njih i sve susjedne narode guralo u ratne sukobe, nesreću i smrt.

“Ako sadašnji lider bosanskih Srba želi da nastavi ono što su započeli Karadžić i Mladić, on doprinosi nastavku tragedije i za Srbe i za ostale narode, ne samo u BiH, već u cijelom regionu”, poručio je Vuletić.

On je ocijenio da je odluka Visokog predstavnika težak udarac i Vučićevoj ratnohuškačkoj politici takozvanog srpskog svijeta koja je zasnovana na negiranju prethodnih zločina, kako bi se društvo spremalo za nove.

“Sramotna i neuka reakcija nominalne premijerke Srbije svjedoči o pravim revanšističkim namjerama koje Vučićev režim ima prema regionu. Razum nalaže da se negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca mora spriječiti u svakom društvu, pa i u Srbiji gdje ovakvih pojava ima svakodnevno”, istakao je Vuletić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...