"JUTARNJI LIST" O "SRPSKOM SVETU": "Vučić stalno 'čačka mečku', želi se nametnuti kao vožd 'svih Srba u regiji' poput Slobodana Miloševića"

Zadatak je ove generacije političara stvaranje "srpskog sveta" koji će ujediniti sve Srbe gdje god oni budu živjeli, rekao je Vulin

  • Regija

  • 24. Jul. 2021  24. Jul. 2021

  • 6

Srpski svet vidim kao jedan politički i državni prostor, a ostvarit ćemo ga bez ispaljenog metka. Ne znam koliko je vremena potrebno za ujedinjenje svih Srba u jednu državu. Polako, neka traje koliko traje, ali preduvjet za kreiranje jedinstva u političkom smislu jest da se svi Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

Smatram da svi Srbi moraju živjeti u svojim granicama. Garantiram samo jedno: to će se dogoditi bez ijedne teške riječi, a zadatak je ove generacije političara stvaranje 'srpskog sveta', koji će ujediniti sve Srbe gdje god oni budu živjeli, rekao je Aleksandar Vulin, aktualni srbijanski ministar unutarnjih poslova i izricatelj opasnih i tajnih Vučićevih misli, na kongresu svog Pokreta socijalista, piše Jutarnii.hr.

Iz prvog počasnog reda to je dostojanstveno, skromno i šutke slušao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kojemu je to i bilo upućeno, poručivši kako je na njegova nejaka pleća pala ta odgovorna nacionalna zadaća, a "vladajuća Srpska napredna stranka jedini je nesporni politički autoritet za sve Srbe, gdje god živjeli", uskliknuo je Vulin te ponovno uzburkao odnose u regiji i potvrdio da sadašnji režim u Srbiji nanovo želi napumpati poraženi i ispuhani memorandumsko-miloševićevski balon.

Politički opstanak

Iako je Vučić izjavio da je Vulinov govor bio "miran, ozbiljan i odgovoran", ipak se malo ogradio da je to rekao Vulin, a ne on i da Srbija ima svoje "međunarodno priznate granice", misleći pritom i na Kosovo. Napomenuo je kako je Vulin "imao svoj govor" koji se "većem dijelu Srbije više dopao". Vučić mudro ostavlja sebi određenu odstupnicu pred mogućim reakcijama zapadnih ambasada i odjekom u regiji, ali i ispipava do kojih granica može (nekažnjeno) ići. "Nije moje da ga ušutkavam", kaže benevolentno Vučić koji je tako poslao poruku preko svoga glavnog političkog megafona.

Ipak, očito je da Vučić stalno "čačka mečku" sa "srpskim svetom" koji nije ništa drugo nego tek šuplji eufemizam za politiku i projekt Velike Srbije. Zato se ističe kao je "srpski svet" zapravo sinonim za "srpstvo" te jača ideju kohezije i integracije srpskog etničkog prostora. Idejom "srpskog sveta" praktički je rehabilitirana i obnovljena koncepcija Velike Srbije kao platforma za političku akciju.

Zašto Vučić ni nakon gotovo 40 godina, triju razornih ratova i stradanja koje je izazvala politika srpskog ekspanzionizma u regiji, poraza i gubitaka koje je i sama pretrpjela, ne želi odustati od nje te je ovim Vulinovim istupom definitivno inaugurira kao svoju političku agendu i ideologiju. Srpska politika podsjeća na izlizanu ploču na kojoj je zapela gramofonska igla i stalno ponavlja trećinu izraubanog i nerazumljivog refrena.

Aleksandar Vulin je nedavno u tri osnovne točke pojasnio ideju "srpskog sveta": konačno rješenje srpskog nacionalnog pitanja, onemogućavanje stvaranje Velike Albanije te "preventivno sprečavanje novih genocida nad Srbima". Vučić pušta Vulina da umjesto njega "istrči", ali zapravo samo banalnije formulira njegove misli u javnosti i hrani srpski velikonacionalizam koji je već umoran i sluđen od neuspjeha, poraza, laži, samoobmane i deluzija o vlastitoj moći i važnosti.

Vučiću je radi vlastitog političkog opstanka potrebno da sebe prikaže velikim vođom nacije, uspješnijim i važnijim od svojih prethodnika, poput Slobodana Miloševića, jer se želi upisati u srpsku povijest uz bok, ako ne i kao važniji, osnivača prve srednjovjekovne srpske države Stefana Nemanje.

Nije čudno da je i svom najmlađemu sinu dao ime Vukan, po najstarijem Stefanovu sinu, a u središtu Beograda sagradio je višemetarski spomenik Stefanu Nemanji. Vučić se želi nametnuti kao vožd "svih Srba u regiji", koji bi zapravo provodili politiku Beograda, odnosno ne bi bili dio političkog života zemalja u kojima žive, nego instrumentalizirani za potrebe njegova režima. Srbi u drugim državama tako ne bi poslužili kao most suradnje, nego kao prijetnja, ucjena i "moneta" za destabiliziranje susjednih država kada god to Vučiću bude potrebno. Sjetimo se samo kako su iz Beograda (opet Vulin) ljutito napadali potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića zbog njegove samostalne odluke da ode na obilježavanje obljetnice "Oluje", zbog čega su ga po provučićevskim medijima proglašavali srpskim izdajnikom i novovjekim Vukom Brankovićem.

"Vučić nije demokratski političar, a Vulin je ono što bi Carl Gustav Jung nazvao njegova "sjenka", odnosno sav mrak i agresivnost njegove stvarne prirode", kaže nam profesor psihologije na beogradskom Filozofskom fakultetu i demokratski oporbeni političar Žarko Korać. "Generalno, svi u Srbiji vide Vulina kao glasnogovornika svega onoga što se Vučić ne usuđuje direktno priopćiti", nastavlja Korać. Koncept "srpskog sveta" definirao je urednik podgoričkog prosrpskog portala i radija IN4S Gojko Raičević, rekavši da je to instrument za rješenje srpskog pitanja, posebno u osovini Beograd - Banja Luka - Podgorica.

Ideja "srpskog sveta" pozajmljena je od politike "ruskog svijeta" (russkiy mir), koju su osmislili kremaljski politehnolozi za potrebe širenja politike Vladimira Putina. No, kako kaže ruski balkanolog Genadij Sisojev, Srbija, odnosno predsjednik Aleksandar Vučić koji donosi sve odluke u toj državi, pokušava sebe nametnuti kao vodeću silu u regiji, a ideji "srpskog sveta" kao uzor služi ideja "ruskog svijeta".

Sisojev kaže da ima podudarnosti i sličnosti, ali "postoji ključna razlika". Naime, prema njegovu mišljenju, "Vučić pokušava kopirati Rusiju, ali zaboravlja da uloga Rusije i Srbije u svijetu nije ista". "Ono što se tolerira Rusiji, Zapad neće tolerirati Srbiji", ističe Sisojev. I Korać nam kaže kako se formulacija "srpski svet" tek prije koju godinu udomaćila u Srbiji kao kopija ruske sintagme "ruski svijet" te se Vučić preko toga želi predstaviti kao snažan političar i regionalni lider. Svojevrsna kopija Slobodana Miloševića.

"Dosad je bezobzirnim političkim udvaranjem Milorad Dodik hranio njegovu taštinu, a sada su najnovije promjene i događaji u Crnoj Gori, čini se, ojačali ovu nerealnu političku ambiciju", objašnjava Korać. No, smatra da su taština i nekritičnost manje važni jer bitno je da Vučić time šalje poruku Zapadu prije pregovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Bruxellesu da je on u stanju proizvesti puno regionalnih problema ako mu se uskrati podrška.

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis, pak, kaže kako je problem "pametnih i knjiških ljudi" to što u svojoj potrazi za skrivenim značenjem, koja treba dokazati njihovu pamet i knjiškost, previđaju da stvari često znače baš ono što se isprva čini da znače. "Aleksandar Vulin, recimo, djeluje kao idiot i on jest idiot - dakako, ne u medicinskom, o tome ne mogu govoriti, nego u političkom smislu. Zašto bismo mislili da se on samo pretvara da je idiot?

Zašto bismo, kada Vučić gura projekt "srpskog sveta", odnosno Velike Srbije, mislili da želi nešto drugo? Zato što je "srpski svet" duboko iracionalna i anakrona ideja? A Velika Srbija nije bila takva? Vučić je fašist, a fašisti rade fašističke stvari i imaju fašističke ideje. Što je tu komplicirano i što to zahtijeva dodatno promišljanje?

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...