NEĆE OHR NIGDJE: Ubrzane pripreme i sređivanje zgrade uoči Schmidtovog dolaska

Jučer je Inzko iskoristio Bonske ovlasti i nametnuo izmjene i dopune zakona kojima negiranje genocida i nagrađivanje osuđenih ratnih zločinaca postaje krivično djelo za koje se može u zatvor i do pet godina. 

  • Društvo

  • 24. Jul. 2021  24. Jul. 2021

  • 1

U toku je veliko pospremanje i "glancanje" Ureda visokog predstavnika,  dotjeruje se i zgrada. 

Oprana je fasada, a okrečen je i ulaz u ovu instituciju. 

Radove na OHR-u zabilježio je i poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Damir Arnaut:  

"Čim se zgrada kreči, neće OHR nigdje. A i Rusija i Kina su u Vijeću sigurnosti UN džaba krečili", napisao je Arnaut na svom Twittter nalogu. 

Sređivanje OHR-a dolazi pred najavljenu promjenu na vrhu ove institucije. 

Kako je poznato, Christian Schmidt će 2. augusta i formalno preuzeti poziciju visokog predstavnika. 

Valentin Inzko je skoro  12,5 godina bio visoki predstavnik. Imenovan je u martu 2009. godine. 

Na dan 27. maj ove godine on je podnio ostavku, kako bi otvorio vrata za imenovanje svog nasljednika. 

Jučer je Inzko iskoristio Bonske ovlasti i nametnuo izmjene i dopune zakona kojima negiranje genocida i nagrađivanje osuđenih ratnih zločinaca postaje krivično djelo za koje se može u zatvor i do pet godina. 

Prije toga, Inzko je zadnji put iskoristio ove ovlasti 28. marta 2011. godine kada je poništio odluku Centralne izborne komisije kojom je bilo utvrđeno da izbori za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nisu provedeni u svih deset kantona u skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te da nisu bili ispunjeni uslovi za njegovo konstituiranje. 

Nakon toga, Inzko nije djelovao, piše Politički.ba. No jeste objavljivao prestanak ranijih odluka visokih predstavnika o sankcioniranju pojedinaca. 

Tokom njegovog mandata "rehabilitirane" su na desetine zvaničnika koje su ranije s pozicija smjenjivali visoki predstavnici.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...