RUSKI MEDIJI ŠIRE PANIKU: "Komšić će obilato koristiti svoju poziciju da unutar BiH eliminiše moć Republike Srpske, ovo je novi udar na Srbiju i RS"

Stevica Deđanski kaže da će Komšić dobiti vjetar u leđa dolaskom novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. augusta.

  • Mini market

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 2

Stevica Deđanski, direktor beogradskog Centra za razvoj međunarodne saradnje, i Vlade Simović, politolog s Fakulteta političkih nauka iz Banje Luke, saglasni su da će osmomjesečni mandat Željka Komšića proteći na "krilima antisrpstva" i povišenih tenzija unutar BiH.

Simović je uvjeren da će Komšić "obilato koristiti svoju poziciju da unutar BiH eliminiše moć Republike Srpske".

"On će višestruko koristiti svoj mandat tako što će s jedne strane pokušati da uvede takozvani građanski koncept u politički sistem u BiH, a s druge, sebe će promovisati praveći bolju poziciju za opšte izbore, tvrdi Simović.

"Komšić ne razumije dejtonsku logiku, jer je suprotna njegovim stavovima", dodaje sagovornik ruskog Sputnjika, napominjući da je to u suprotnosti s onim što zahtijeva i zastupa RS.

"Nema sumnje da će on učiniti sve da dobije naklonost inostranih aktera kako bi proveo politiku koju zastupa, a koja nije ostvariva kroz kompromis ili političku saglasnost. A njegova politika je politika nametanja rješenja i odluka i on to od stranog faktora i priželjkuje", tvrdi Simović.

"U tom cilju će koristiti sva moguća sredstva da tu politiku promoviše, a razlozi su jednostavni: institucija visokog predstavnika nije ugašena, a Komšić očekuje da novi visoki predstavnik nastavi politiku starog, a možda da bude i odlučniji i radikalniji od svog prethodnika u donošenju određenih rješenja", smatra Simović.

Stevica Deđanski kaže da će Komšić dobiti vjetar u leđa dolaskom novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji bi trebalo da stupi na dužnost 1. augusta. Prema njegovim riječima, Komšić će maksimalno iskoristiti dolazak novog visokog predstavnika u Sarajevo, od koga, navodno, očekuje da se ponaša kao njegov prethodnik Valentin Inzko.

"Komšić je od onih političara koji žive da im se visoki predstavnik osmjehne i očekivano je da će Komšić uz njegovu pomoć opet pokušati da progura nešto što je na štetu RS i Srbije", vjeruje Deđanski.

On tvrdi da se Komšićevo predsjedavanje Predsjedništvom BiH podudara i sa svim ostalim pritiscima koje trpe Srbija i RS, a koji će se bez sumnje pojačati u njegovom mandatu.

Deđanski smatra i da će Komšić učiniti sve kako bi se nastavio trend da susjedne države usvajaju rezoluciju o Srebrenici. U tom kontekstu kaže da se ne bi iznenadio kada bi Komšić tu temu pokušao da nametne u Ujedinjenim nacijama, u nadi da što više država usvoji takvu rezoluciju protiv Srba.

"To od njega možemo da očekujemo, jer on želi da se na tom vjetru podigne kao političar u očima zapadnih saveznika, koji žele unitarnu BiH", navodi Deđanski.

Oba sagovornika ruskog Sputnjika napominju da će Komšićev mandat umnogome da se rukovodi željama Bidenove administracije, jer smatra da od Amerike može da dobije najveću podršku za politiku koju zastupa, a koja je podudarna sa politikom Bakira Izetbegovića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...