UZAVRELO U ZENICI: Montira se hapšenje Fuada Kasumovića, koriste se sva (ne)dopuštena sredstva...

"Znaju da bi takav 'spektakl' bio ne samo kratkog daha, već i krajnje kontraproduktivan, ali se ne obaziru, jer su motivirani osvetom zbog izbornog debakla koji su doživjeli i na lokalnim izborima prošle godine."

  • Mini market

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 1

"Kantonalni sud u Zenici donio je Rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja, kojim se zabranjuje Gradu Zenica otuđenje i opterećenje nekretnina ili stvarnih prava upisanih na nekretnini uz zabilježbu zabrane u zemljišnim knjigama, i to na nekretnini Autobuska stanica, upisanoj kod Općinskog suda u Zenici, zemljišnoknjižni ured, vlasništvo 1/1 Grada Zenica, potvrđeno je za BHRT u Kantonalnom sudu Zenica", stoji u informaciji objavljenoj 16. jula ove godine.

Iza nje, međutim, krije se sve uzavrelija bitka koju forsira dio funkcionera Stranke demokratske akcije na području Zenice. 

U njoj, prema saznanjima portala Politicki.ba, koriste se sva (ne)dopuštena sredstva kako bi se glavnom oponentu ove ekipe Fuadu Kasumoviću slomila politička kičma. 

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, prema informacijama ovog portala, intenzivno radi na tome da se podigne optužnica protiv gradonačelnika Zenice i još desetak osoba. 

Svi se oni krive, jer su Autobusku stanicu u Zenici digli iz mrtvih. 

Historijat je prilično dug, ali je njegova glavna karakteristika i to što je Autobuska stanica objekt žestokih napada iz SDA prema Kasumoviću. 

Nakon što godinu dana nije radila, raspisan je tender i izabran najbolji ponuđač i stanica je profunkcionirala. Planira se i izgradnja nove, moderne zgrade i bitno poboljšanje usluga putnicima. 

Tužilaštvo ZDK, međutim, smatra da je tim potezom počinjeno nekoliko krivičnih djela. 

Kasumović se tereti i za zloupotrebu položaja, prouzročenje stečaja, pa čak i za ometanje službenog organa...

No, izgleda da je istina sasvim drugačija. 

Ljudi iz SDA su ti koji su i Autobusku stanicu, kao i niz drugih institucija u Zenici i Kantonu, uništili. 

Sada, tvrde sagovornici, nastoje prikriti vlastiti kriminal i za sve okriviti gradonačelnika Kasumovića, Gradsku upravu te novo rukovodstvo Autobuske stanice.

Tvrdi se i da svim sredstvima oni nastoje ishoditi i spektakularna hapšenja. 

Njihova je želja vidjeti Kasumovića s lisicama na rukama. 

"Znaju da bi takav 'spektakl' bio ne samo kratkog daha, već i krajnje kontraproduktivan, ali se ne obaziru, jer su motivirani osvetom zbog izbornog debakla koji su doživjeli i na lokalnim izborima prošle godine", tvrdi jedan od sagovornika koji ima uvid u predmet. 

Zvaničnih odgovora nema.

Iz Tužilaštva ZDK samo su kratko potvrdili da rade na ovom slučaju. 

"U cilju zaštite tajnosti istrage, kao i zaštite donošenja kontoalne tužilačke odluke, Tužiteljstvo nije u mogućnosti dati više informacija o predmetu."

Zanimljivo je da ni sam Kasumović nije odgovarao na novinarske pozive. 

"Svako javno očitovanje Kasumovića o ovom predmetu bila bi idealna isprika Tužilaštvu da ga uhapsi", upozorava jedan od sagovornika portala Politicki.ba o ovoj temi. 

S druge strane, indikativna je šutnja struktura SDA. Detaljni upit novinara ostao je bez odgovora. 

Nezvanično se saznaje da su se neki od čelnika iz SDA u Zenici "vrtili oko Centrale u Sarajevu nastojeći dobiti podršku za provođenje montaže". 

"Ne znam dokle su dobacili i kakav su eventualni odgovor dobili. 

Vrh SDA u snažnoj je javnoj kampanji protiv montiranja optužnica i busaju se u prsa da su za pravnu državu. 

Prosto mi je nevjerovatno da bi Centrala mogla ovakvo nešto odobriti", poručuje jedan od sagovornika blizak vrhu SDA u Sarajevu, piše Politički.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...