UN-ova SPECIJALNA SAVJETNICA POZDRAVILA INZKOVU ODLUKU: "Poricanje genocida, ratnih i zločina protiv čovječnosti, veličanje počinilaca jača..."

"...osporene narative o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", a počinioce pretvara u heroje.

  • Vijesti

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 0

Specijalna savjetnica za prevenciju genocida i ratnih zločina pri Ujedinjenim nacijama Alice Wairimu Nderitu oglasila se povodom uvođenja izmjena Krivičnog zakona BiH, koje je prošle sedmice nametnuo visoki predstavnik u BiH, a kojima se predviđaju sankcije za negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

U saopštenju iz UN-a se navodi kako je specijalna savjetnica prilikom nedavne posjete BiH podvukla važnost suočavanja sa prošlošću u obnovi povjerenja i izgradnji budućnosti, u kojoj “nema prostora za poricanje genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti” te gdje se “ne pripisuje kolektivna krivnja i nema veličanja zločina koje je počinio bilo koji počinilac”.

“Ovo sije strah”

Nderitu ističe kako poricanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, kao i veličanje onih koji su počinili te zločine, jača “osporene narative o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, a počinioce pretvara u heroje.

“Ovo sije strah, nepovjerenje i mržnju. Dijeli ljude, zajednice i države”, istaknula je visoka zvaničnica UN-a i zaključila kako je to neprihvatljivo i mora biti osuđeno.

Slično tome, nastavlja, potrebno je izbjegavati pripisivanje kolektivne krivice te ističe da zločine čine pojedinci, a ne društva i zajednice.

“Rad na individualnoj odgovornosti i suzbijanje navoda o kolektivnoj krivici su paralelni procesi na putu ka iscjeljenju i izgradnji povjerenja u postkonfliktnim državama”, navodi se u saopštenju.

Poklonila se žrtvama

Podsjetivši na svoju nedavnu posjetu BiH, kazala je kako je imala čast pokloniti se svim žrtvama konflikta i čuti o pozitivnim primjerima u općinama gdje se ovakvi napori ulažu zajednički, iz svih zajednica.

“Sve žrtve zaslužuju istinu, pravdu, empatiju i razumijevanje, od svih i u svako doba,” istaknula je Nderitu.

Na kraju je pozvala sve odgovorne na državnom nivou da odigraju svoju ulogu u zajedničkom radu na promicanju agende koja se bazira na procesima iscjeljivanja i izgradnje povjerenja kao prioritetima.

“Politički, vjerski i lokalni lideri, kao i edukatori i mediji, imaju odgovornost da budu predvodnici konstruktivnog dijaloga koji se zasniva na istini, poštivanju i dostojanstvu”, naglasila je, dodavši kako će u tome imati njenu punu podršku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...