PONOVO SE OGLASIO BIVŠI REIS CERIĆ: “Razumije Milorad Dodik sve, ali se pravi Tošo tako što izluđuje Srbe koji su taoci bezumne politike…”

"Srpska pamet, međutim, eufemiše ne da bi „utešila“ drugoga, već da bi utješila sebe i svoje oko sebe.  'Nije genocid, već strašni zločin' ('nije šija, već vrat'), eufemizam je kojim srpska iskrivljena pamet i politika ublažavaju pojam srpskog genocida nad Bošnjacima kako bi, po Ćosićevom receptu laži, 'utešila' sebe, jer druge, razumne ljude u domovini i svijetu utješiti ne može", rekao je Cerić.

  • Mini market

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 0

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko nametnuo je u petak izmjene Krivičnog zakona te zemlje kojima se zabranjuje i zatvorom sankcionira nijekanje ratnih zločina, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Povodom reakcija na njegov potez ponovo se na društvenim mrežama oglasio Mustafa Cerić.

- "Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…", govorio je Dobrica Ćosić, srpski književnik, član SANU-a, bivši predsjednik države, „otac srpske nacije“.

Jer, kaže Ćosić: "Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno."

Srpska pamet, međutim, eufemiše ne da bi „utešila“ drugoga, već da bi utješila sebe i svoje oko sebe.  „Nije genocid, već strašni zločin“ („nije šija, već vrat“), eufemizam je kojim srpska iskrivljena pamet i politika ublažavaju pojam srpskog genocida nad Bošnjacima kako bi, po Ćosićevom receptu laži, „utešila“ sebe, jer druge, razumne ljude u domovini i svijetu utješiti ne može. 

Nije Inzkova dopuna Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni ništa posebno novo. Zakon o negiranju genocida ima i Srbija.

Novo je poruka srpskoj politici od civiliziranog svijeta da se negacija genocida neće tolerirati, već da se mora priznati i prihvatiti odgovornost za najveći zločin genocida nakon Drugog svjetskog rata kako se to više nikad i nikome ne bi ponovilo na Balkanu, Europi i svijetu. 

Razumije to i Milorad Dodik, ali se pravi Tošo tako što izluđuje Srbe, sve i svugdje, koji su već treću deceniju taoci bezumne srpske politike SANU-a i Srpske crkve.

Srbi su danas najugroženija nacija na Balkanu i Europi zato što žive u mraku Ćosićevih iluzija da je „laž srpski državni interes“; da je „laž u samom biću Srbina“ te da „u ovoj zemlji (Srbiji) svaka laž na kraju postaje istina.“

Možda je to i bilo nekada, ali sada više nije i nikad više neće biti da srpska laž o negiranju genocida nad Bošnjacima na kraju postane istina.

Sada je obratna stvar!

Na kraju činjenica o srpskom genocidu u Srebrenici postaje neporeciva globalna istina.

Što prije ovu istinu shvati srpska pamet i politika, to bolje za srpski narod u domovini i rasejanju!

Mi, Bosanci, ne mrzimo srpski narod, već želimo da se srpski narod urazumi i shvati da je neprihvatljiva negacija genocida kako bi nam bio svima ljepši i sigurniji suživot jednih s drugima ili jednih pored drugih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...