SAZNAJE PORTAL ISTRAGA.BA: Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne državne tužiteljice

Odluka nije pravosnažna. Glavna tužiteljica ima pravo žalbe Drugostepenoj komisiji. Do okončanja postupka, ona će rukovoditi Tužilaštvom BiH.

  • Vijesti

  • 26. Jul. 2021  26. Jul. 2021

  • 11

Razriješena je. Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i ostat će samo državna tužiteljica. Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, saznaje "Istraga", utvrdila je da je Gordana Tadić, postupajući kao glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere. Odluka Disciplinske komisije dostavljena je u ponedjeljak čelnicima VSTV-a i Uredu disciplinske tužiteljice. Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice, što je do sada nezabilježena praksa u bh. pravosuđu. Na ovu odluku ona ima pravo žalbe.

Ured disciplinskog tužioca je početkom aprila ove godine podnio disciplinsku tužbu protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

“Tužba protiv Tadić je podnesena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu s odlukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, saopćeno je tada iz UDT-a.

Gordana Tadić je, dokumentovano je nekoliko puta na Istraga.ba, imala privilegovane tužioce kojima je dodjeljivala predmete, uglavnom one koje je ona željela kontrolisati. Među tim privilegovanim tužiocima su bili – Ćazim Hasanspahić, Oleg Čavka, Vedrana Mijović, Merisa Nurkić, Džermin Pašić i Dubravko Čampara.

Tokom mandata Gordane Tadić zabilježene su brojne zloupotrebe Tužilaštva BiH za političke obračune.

Istraga.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...