"SB" NA SJEDNICI PREDSTAVNIČKOG DOMA PARLAMENTA FBiH: Zakoni na tapetu, a ovaj je posebno važan... (FOTO)

...za roditelje njegovatelje.

  • Vijesti

  • 27. Jul. 2021  27. Jul. 2021

  • 0

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjeda u Sarajevu. Poslanici bi danas trebalo da se izjasne o predloženom zakonu o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

Nakon što su usvojili dnevni red sjednice, poslanicima bi uskoro trebalo da se obrate predstavnici Vlade Federacije BiH kako bi im obrazložili odredbe ovog zakona.

Kako je ranije navedeno, njegov cilj je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja” te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

S tim u vezi, propisano je da se status roditelja njegovatelja priznaje jednom od roditelja osoba s invaliditetom sa 100 posto oštećenjem organizma i pravom na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica prve grupe, utvrđenim u skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

“Potrebno je sistemski i na sveobuhvatan način riješiti pitanje statusa porodica koje imaju dijete s invaliditetom i u tom je kontekstu posebno potrebno podržati roditelje te sistemski riješiti njihov status”, navodi se u obrazloženju zakona.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, dopunu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH te izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Na predloženom dnevnom redu su nacrti zakona o zaštiti od nasilja u porodici, zakona o sportskim klubovima u FBiH, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku, piše BHRT.

U vidu odluke planirano je izjašnjavanje o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2021. godinu, izmjene i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2021. godinu i na izvršavanje rebalansa ovogodišnjeg finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...