DODIKOV PREDSTAVNIK U WASHINGTONU LUPETA ZA SVE PARE: "Ni Bruxelles ni Washington ne stoje uz Inzkovo kršenje Dejtonskog sporazuma"

"Inzkova odluka je neprihvatljiva, ne treba tražiti bilo kakav kompromis za ovakvu odluku visokog predsavnika. To pravno nasilje treba baciti sa strane, pregaziti i krenuti u saradnju", rekao je Kesić.

  • Vijesti

  • 27. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 2

Predstavnik bh. entiteta RS u Washingtonu Obrad Kesić izrazio je danas optimizam da će se RS izboriti protiv odluke odlazećeg Viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici.

U izjavi za Tanjug Kesić je rekao da ni, između ostalog, ni Brisel ni Washington ne stoje uz Inzkovog kršenja Daytonskog sporazuma.

"Optimista sam, jer vidim reakcije iz Washingtona i Brisela, da ne postoji odlučnost da u ovakvom prekršaju Daytonskog sporazuma stoje uz Inzka", rekao je Kesić

On je dodao da ga ta činjenica ohrabruje i da se zbog toga nada da će uslijediti pritisak Washingtona i Brisela da se ne ide u radikalizaciju i eskalaciju, već da se odluka poništi kako bi normalno odlučivali o svakom drugom pitanju.

"Inzkova odluka je neprihvatljiva, ne treba tražiti bilo kakav kompromis za ovakvu odluku Visokog predsavnika. To pravno nasilje treba baciti sa strane, pregaziti i krenuti u saradnju", rekao je Kesić.

On je ocijenio da su odluke Visokog predstavnika produženje nasilja prema RS, preko Daytonskog sporazuma, ali po kojem on nema takve nadležnosti i nema nikakve mogućnosti da donosi zakone.

Prema Kesićevim riječima, Inzko je napravio nelegalni prekršaj Daytonskog sporazuma i međunarodnog prava.

"RS ima pravo da brani nadležnosti i autoritet institucija i građane RS, jer je ovo direktan udar na građane – Incko uredbom stavlja RS i većinu građana u poziciju kriminala, jer svi dijele isto mišljenje što se tiče zločina u Srebrenici – da je bio zločin a ne genocid i to ga stavlja u kategoriju krivičnog djela i grupu kriminalaca", smatra Kesić.

To je, kako kaže, način da se kriminalizuje RS i njeni građani i srpski narod i svi odgovori iz Banja Luke koji slijede su reakcija na pravno nasilje Inzka.

"Nadam se da svi potezi koji se vuku u jedinstvenoj situaciji u RS u kojoj postoji sloga između opozicije i stranaka na vlasti da će donijeti brzo zaključak i rješenje da sa strane stavi štetna odluka koja ugožava budućnost BiH", rekao je Kesić.

On je izrazio nadu da će se vratiti na kolosijek na kojem se dogovaraju legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda, jer je to jedini put.

Kesić naglašava da je svaki potez RS opravdan ako pokušaju da ga implementiraju, uključujući i mogućnost da se van snage stavi zakoni zajedničke države.

"Ne možemo dozvoliti da se dovodi u pitanje RS, jer je to direkan udar na RS", rekao je Kesić i izrazio nadu da se to razumije i u Beogradu i naglasio da podrška Beograda treba da bude još jača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...