BURNO U UKRAJINI: Predsjednik Zelenski smijenio šefa oružanih snaga, razlog je...

"Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je čelnika oružanih snaga Ruslana Khomchaka", rekao je njegov glasnogovornik u utorak na brifingu pozivajući se na tenzije između oružanih snaga i Ministarstva odbrane.

  • Svijet

  • 28. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 0

Khomchak će biti premješten na mjesto Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, prenosi Fena. Zamijenit će ga Valery Zaluzhny, koji je na čelu vojne sjeverne komande. Ukrajinske trupe borile su se protiv separatista koje podržavaju Rusi u sukobu za koji Kijev kaže da je od 2014. usmrtio 14.000 ljudi.

“Vrhovni zapovjednik Ruslan Khomchak napušta svoju funkciju, ovo je odluka predsjednika”, rekao je na brifingu glasnogovornik Zelenskog Sergii Nykyforov.

Sinergija i sukobi

“Predsjednik želi vidjeti sinergiju između Ministarstva odbrane i oružanih snaga Ukrajine, ali nažalost, mi ne vidimo sinergiju, već upravo suprotno, vidimo sukobe”, kazao je on.

Ukrajinski mediji izvještavali su posljednjih mjeseci o sporovima između Ministarstva odbrane i Khomchaka. Khomchak je u martu porekao bilo kakav razdor, javlja Reuters.

“Ovdje je radni odnos u kojem svako ima svoje mišljenje, može se svađati, razgovarati, može doći do nečega”, rekao je on.

Ukrajina je pozvala zapadne podržavatelje da ubrzaju ulazak u vojni savez NATO-a kao odvraćajuće sredstvo protiv Rusije, iako članice NATO-a kažu da Kijev mora reformirati svoje oružane snage i boriti se protiv korupcije da bi mogao postati član Alijanse.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...