NAPRAVIT ĆE IBRO JOŠ STARIJI STARI GRAD: Načelnik Hadžibajrić proglasio Gazi Husrev-begovu medresu za "najstariju obrazovnu instituciju" u Evropi pa se kasnije malo "korigirao"

Da je danas živ, Miroslav Krleža bi svoju čuvenu rečenicu vjerovatno ovako formulirao: "Sačuvaj me, Bože, hrvatske kulture, srpskog junaštva i bošnjačkog obrazovanja."

  • Mini market

  • 28. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 0

"Mi smo imali obrazovanje kada drugi u Evropi nisu znali šta je to", kazao je, prema saopćenju Općine Stari Grad, njen načelnik Ibrahim Hadžibajrić povodom saniranja dvorišta Gazi Husrev-begove medrese, koje je finansirano parama ove općine. Hadžibajrić je, prema istom saopćenju, ponosno istaknuo kako je Gazi Husrev-begova medresa "najstarija obrazovna institucija u Evropi". Upravo je tu "činjenicu" istaknuo "Dnevni avaz" u naslovu teksta, pisanom na osnovu ovog saopćenja.

No, nekoliko sati kasnije, nakon što je neko bacio pogled na internet i golim okom se uvjerio u razmjere izgovorene i napisane gluposti te utvrdio da je Gazi Husrev-begova medresa, osnovana 1537. godine, utemeljena skoro pola stoljeća nakon univerziteta u Bolonji (1088) te četiri stotine godina nakon pariske Sorbone (1160) i Oxforda (1167) i Univerziteta u Montpellieru... uslijedila je izmjena "krivog navoda".  

Neko je uočio Hadžibajrićevo megalomansko pretjerivanje pa je nakon nekoliko sati malo "odvadio" i u narednom saopćenju bio nešto umjereniji i realniji: Gazi Husrev-begova medresa postala je "najstarija obrazovna institucija u jugoistočnoj Evropi", kako je naknadno objavljeno u "Avazu".

E, sad bi trebalo vidjeti i (pro)pitati Ibrahima Hadžibajrića šta on tačno podrazumijeva pod jugoistočnom Evropom? Ako kojim slučajem u taj geopolitičko-kulturni krug uključuje i Grčku, moglo bi se štošta prigovoriti. U antičkoj Grčkoj i njenim polisima dva milenija prije osnivanja Gazijine medrese postojali su razvijeni institucionalni oblici obrazovno-pedagoškog djelovanja, iz kojih su djeca izlazila obrazovanija i spremnija za javnu djelatnost nego što izlaze budući načelnici, direktori, članovi Predsjedništva u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Da je danas živ, Miroslav Krleža bi svoju čuvenu rečenicu vjerovatno ovako formulirao: "Sačuvaj me, Bože, hrvatske kulture, srpskog junaštva i bošnjačkog obrazovanja."

(SB) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...