VUČIĆEV POTRČKO PROKLJUČAO: “Republika Srpska je u pravu, ona brani SVOJ OPSTANAK, zločin u Srebrenici ne može biti opravdanje za…”

"...rušenje Dejtonskog sporazuma, ukidanje Republike Srpske i za nove sukobe u BiH."

  • Mini market

  • 28. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 3

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je Republika Srpska ozbiljno ugrožena i pod udarom i da je važno da Srbi u BiH budu jedinstveni i da se drže uz svoju Srbiju.

"Podrška Srbije Republici Srpskoj je presudna", poručio je Vulin i dodao da će, dok god Srbiju bude vodio predsjednik Aleksandar Vučić, Republika Srpska biti čuvana i podržana.

On je naglasio da se mora razgovarati o tome kako da se prevaziđe stanje u BiH i da nije moguće Srbima nametati ideju da je u Srebrenici bio genocid.

"Republika Srpska je pod ozbiljnim udarom, svako ko kaže da nije bilo genocida, već zločina, biće uhapšen. Ko će da ga uhapsi? Ko će da odredi razliku? Ko će da kazni? Šta ako milion Srba koji žive u BiH, potpiše peticiju da nije bilo genocida, da li će svi da idu u zatvor?", upitao je Vulin.

Prema njegovim riječima, to što je Inzko 12 dana prije odlaska s funkcije nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i kažnjavanju, nikome nije donio ništa dobro.

"Mislite da je Bošnjacima sada bolje u BiH, jer je Republika Srpska rekla da joj neće nametati istinu i naređivati šta će da radi? Inzko je znao da će destabilizovati BiH, da će uznemiriti građane BiH, da će navesti Republiku Srpsku na određene korake u svojoj odbrani, a ti koraci ne mogu da prođu bez određenih posljedica", rekao je Vulin za Televiziju Pink.

On smatra da nije slučajno da je Inzko, austrijski diplomata, na dan kada je Austro-Ugarska poslala ultimatum Srbiji 1914. godine, nametnuo zakon i ultimatum srpskom narodu kako mora da misli.

"Republika Srpska je u pravu. Ona brani svoj opstanak. Zločin u Srebrenici ne može biti opravdanje za rušenje Dejtonskog sporazuma, ukidanje Republike Srpske i za nove sukobe u BiH. Veoma sam zabrinut za Republiku Srpsku i za stanje u BiH, ko zna šta može proizaći iz ovoga, koji su sljedeći koraci", rekao je Vulin.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da "razumije teške emocije stranaka iz Republike Srpske, ali da će se odljutiti", Vulin je rekao da očekuje od svih političara u BiH da ne minimalizuju ono što se desilo, već da "pristupe ozbiljno i vide šta iz toga može proizaći".

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj u ponedjeljak, 26. jula, na sastanku u Banjoj Luci odbacili su svako nametanje na nivou BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid, piše Srna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...