OVO JE VELIKA SRAMOTA ZA HRVATSKU: Prisvojili su teritoriju Bosne i Hercegovine i još slave...

Smatra i da “EU ne bi odobrila ovo da je znala za ovaj zakon prije”.

  • Društvo

  • 28. Jul. 2021  28. Jul. 2021

  • 6

Izet Bajrambašić, predsjednik Pomorskog društva BiH, kazao je za N1 kako će "veliko slavlje u vezi sa spajanja Pelješkog mosta značiti veliku sramotu za Hrvatsku, jer je prisvojila teritoriju BiH". O ovome, ističe, Evropska unije nije znala. Da jeste, smatra, nikada ne bi odobrila izgradnju mosta na ovaj način.

“Jako puno je zastupljena teza da Hrvatska nakon 303 godine spaja svoju teritoriju i to daje potrebu za analizom zašto je to tako. Mi u Pomorskom društvu znamo što je to, jer postoji puno toga ružnog što Hrvatska prema BiH upravo na moru. Sami most je ipak projekt EU. A 303 godine nema veze sa spajanjem, uvijek je bila spojena, i za vrijeme Jugoslavije, nikada nije bilo problema za povezivanja sjevera i juga. Ali, razlog prisvajanja teritorije BiH od Hrvatske još 1994. godine kada su donijeli pomorski zakonik kojim su proglasili svoj suverenitet na pomorskoj teritoriji BiH od 14,5 kvadratnih kilometara i obale kopna 24,4 dužnih kilometara. Oni su taj zakon prepisali od 1965. godine iz SFRJ i time prisvojila sva prava Jugoslavije, isključujući BiH s mora”, rekao je Bajrambašić.

Bajrambašić: Skrivaju činjenicu da nisu promijenili zakon kojim svojataju bh. teritoriju

Ističe kako će “veliko slavlje u vezi sa spajanjem Pelješkog mosta značiti veliku sramotu” te da time skriva ovu činjenicu da nije promijenila zakon i da je “prisvojila teritoriju BiH”. Smatra i da “EU ne bi odobrila ovo da je znala za ovaj zakon prije”.

“Hrvatska je objavila svoj pomorski zakon u biltenu UN-a 2000. godine i obavijestila cijeli svijet da BiH nema na moru, već samo Hrvatska. To nije dobro”, naglasio je.

Očekuje da će se nakon izgradnje mosta razgovarati o tome da i BiH ima prava na more, kao što je imala u vrijeme Jugoslavije. Na pitanje da li se zakasnilo s reakcijama, kazao je kako su političari pristali na izgradnju mosta i kazali da se može izraditi a da ne ugrožava BiH.

“Naše pravo na more je ugroženo, jer izgradnjom mosta Hrvatska sada ima puni suverenitet u zraku, moru i podzemlju kod mosta. Sada se sukobljava pravo Hrvatske i našeg slobodnog pristupa otvorenom moru”, rekao je Bajrambašić.

Luka kod Kleka

Naglasio je kako se ovdje ne govori o ulasku brodova u Neumski zaljev, već kod Kleka, gdje je dubina mora 22 metra. Tu dubinu, ističe, nemaju ni Zadar, ni Split, ni Ploče i pogodno je mjesto za luku. Uradili su i projekt za željezničku prugu od Čapljine do Neuma u slučaju izgradnje luke.

Kazao je da je bilo opstrukcija iznutra, odnosno iz BiH za zaštitu interesa BiH u slučaju “Pelješki most”.

“Hrvatska je jednostrano postavila ravne crte, a morali su konsultovati BiH. Prekršili su tri konvencije. U svakoj arbitraži sud bi to ponišitio. A BiH se nikada nije izjasnila po projektu po kojem se gradio most”, rekao je Bajrambašić.

“Političari su to odobrili”

Naveo je da je trebalo potpisati i sporazum kojim će se BiH omogućiti slobodan pristup otvorenom moru.

“Bosna i Hercegovina ovo ne treba doživjeti kao poraz. Most se završava. Političari su to odobrili“, zaključio je.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...