UKOLIKO STE BILI U NEDOUMICI, VIŠE NEĆETE BITI: Stomatolog tvrdi da zube ne trebamo prati odmah nakon jela

Usta su nakon jela puna kiseline. Caklina je tvrda vanjska prevlaka koja prekriva zube, štiteći ih od propadanja i erozije.

  • Zdravlje

  • 29. Jul. 2021  29. Jul. 2021

  • 1

Jeste li znali da zube ne bi trebalo prati odmah nakon jela? Stomatolog Suhail Mohiuddin na TikToku je otkrio da je to greška koju čine mnogi.

Naime, usta su nakon jela puna kiseline. Caklina je tvrda vanjska prevlaka koja prekriva zube, štiteći ih od propadanja i erozije.

“Kad su usta u kiselom stanju, četkanjem možete ukloniti caklinu”, rekao je u videu u kojem je koristio pH trakice kako bi testirao koliko su usta kisela nakon šoljice kafe. Pokazalo se da se kiselina zadržala do pola sata nakon pijenja tog popularnog napitka, što znači da je tek tada bio pravi trenutak za četkanje zuba.

Klinika "Mayo" navodi da kiselina iz hrane i pića oslabljuje zubnu caklinu te se preranim četkanjem može oštetiti. Iz istog razloga zube ne treba prati odmah nakon povraćanja nego se usta u tom slučaju ispiraju vodom, a četkaju tek nakon nekog vremena, prenosi "Hayat".

Mohiuddin u drugom videu kaže da je zube najbolje prati prije jela i prije spavanja, a nakon jela ih možete ispirati vodicom za tu svrhu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...