POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ ZA "SB" NAJAVLJUJE RASPLET: "Vučić je prisiljen donijeti ključnu odluku, Dodik je napravio istorijsku grešku, tajming Inzkove odluke je savršen…"

Beogradski politički analitičar i predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u razgovoru za "Slobodnu Bosnu" najavio je ključni sastanak u Beogradu i mogući rasplet krize na Zapadnom Balkanu.

  • Politika

  • 02. Avg. 2021  02. Avg. 2021

  • 1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je kritizirao Europsku uniju, a hvalio vlastiti projekt nazvan "Otvoreni Balkan". Što se krije iza svega nakon propasti projekta pod nazivom "Mini Schengen"?

- Očigledno je jedno od dve stvari. Ili političari koji zagovaraju nekad i dobre ideje, ne veruju u njih pa stalno promašuju ime, ili možda to zagovaraju, jer je sada pogodan trenutak, iako ne veruju u tu ideju. "Open Balkan" kao ideja slobodne oblasti Zapadnog Balkana jeste ideja koja je nastala u EU. Vučić, Rama i Zaev govore o tome od 2018. godine, a predsjednik Crne Gore Milo Đukanović o tome je govorio još 2013. godine. Normalno, Crna Gora se ne uključuje, prvo je Milo odbio da uđe u ono za što ga nisu podržali pet godina ranije, a sada ova nova Vlada valjda ne zna ni u šta bi ušla.

Ukoliko uzmemo da je ta ideja zaista povezivanje zemalja Zapadnog Balkana u jedan jedinstveni prostor, unutar koga se ljudi slobodno kreću, mogu se zapošljavati, diplome važe bez obzira na to gde su izdate, to predstavlja jedan iskorak iz faze šovinizma, približavanje idejama evropske integracije, korisna priprema tih država i njihovih ekonomija pred ulazak u Evropsku uniju, a to je konkurencija.

No, simptomatično je da se ta ideja zagovara u doba dok traje ludilo unutar takozvanog odgovora Dodika i Republike Srpske na Inzkov zakon.

Ilustracija

U Beogradu je zakazan sastanak predsjednika Srbije sa političkim predstavnicima RS-a. Šta očekujete od sastanka, smije li Vučić ohrabriti Dodika i opoziciju u njihovim namjerama?

- Ukoliko govorimo u odnosu na prethodnu temu, to je samo dokaz podvojene ličnosti i šizofrenije u kojoj trenutno živi većina balkanskih vođa. Šta će taj sastanak doneti, to je zaista ozbiljno pitanje za Beograd. Jer, godinama je jasno da je politika kakva se vodi od Dodika i Moskve preko Dodika, u funkciji stalnog zaoštravanja tenzija i narušavanja uspostavljenog mira.

Kako tumačite Inzkovu odluku, je li došla u pravo vrijeme?

- Obavezujuća Inzkova odluka, koja treba da dovede bošnjačke, srpske i hrvatske političare, pa i Dodika, da oni usvoje taj zakon je apsolutno dobra. Tajming je idealan. Sve obrnuto od onoga što ćete sada slušati od političara iz Republike Srpske. Nekako se stvara privid da oni ponovo promašaju istoriju. Sigurno je Inzko itekako koordinirao sa Schmidtom, Washingtonom i Bruxellesom. Tajming je dobar, jer je Schmidtu sada ostavljeno kao nesporna činjenica da bonska ovlašćenja važe, važe ona i od 1997., ali političari koji nisu bili pod tim kaznama, poput Dodika, hoće lako da zaborave i da uhvate na neki osećaj osvete Mladena Ivanića koji je bio pod kaznama i druge. Kazne su teške, nešto što vas ponižava, jer da nisi napravio delikt, ne bi bio kažnjen.

Zbog svega je Vučić na teškom ispitu. Dokle će da asistira i podstiče Dodika da radi neke stvari, da toleriše Vulina, odnosno dokle će on tolerisati situaciju u svom okruženju i Srbija takvo vodstvo. To se približilo momentu odluke.

Ilustracija

Na idućem sastanku, ili će se rukovodstvo Republike Srpske dozvati pameti, jer ova odluka o neprimjeni zakona je odluka o napuštanju pravnog sistema Bosne i Hercegovine. To nema veze s Inzkom, ovo je realizacija secesije. Zloupotrebljena je jedna situacija, i to vrlo moralno i politički delikatna i problematična. To je osuđivanje onih koji poriču genocid i zagovaraju ideje koje vode ka idejama genocida i ratnih zločina. Takav moment iskoristiti za još radikalniji potez, to je istorijska greška Dodika, a istovremeno i onih koji ga prate, a nažalost, to je gotovo cijeli establišment. Neki ga prate očekujući da ga sruše, govorimo o opoziciji, ali mislim da je to pogrešna matematika.

Sačekajmo sastanak, ja bih voleo da Vučić što pre kaže Dodiku da u Srbiji ne postoji raspoloženje za neki novi rat, niti postoji novac za to, mi smo pred ozbiljnim ekonomskim kolapsom. Niti postoji više spremnost da se trpe sve ekstremniji nacionalizmi i sve vidljiviji nacizmi kao pokreti koji maltretiraju građane. To je ono što sam vam rekao o šizofreniji.

Stigao je Schmidt, Biden šalje novog ambasadora u Bosnu i Hercegovinu, koji je operativac, a ne diplomat, Rusija se buni, kakav rasplet situacije možemo očekivati na Balkanu?

- Očigledno je da Bidenova administracija ima jasnu viziju šta bi radila u BiH, Srbiji i na Balkanu. Strateška pomeranja ka saradnji NATO - Washington - Bruxelles i traženje mehanizama za isterivanja ruskog uticaja sa Zapadnog Balkana. To je tačka koja blokira NATO i EU da se proširi. Jasno je da će Bidenova administracija biti fleksibilnija o pitanju dijaloga Srbije i Kosova, ali i da će biti nulta tolerancija za narušavanje ideja oko Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju govori se o Izbornom zakonu, o stvaranju uslova da građani budu predstavljeni i kao nacionalna, ali i ne samo kao nacionalna lica. To je direktno ugroženo političkim obratom i reakcijom Dodika na Inzkovu odluku. Da budem jasan, ako se Vučić opredeli da podrži tu Dodikovu odluku, on direktno uvlači Srbiju u ono što se zove narušavanje regionalne bezbednosti, istovremeno podriva američke planove, a to niko ne voli, a pogotovo ne voli sila koja za sebe veruje da je velika. Dakle, ne bojim se ja za Ameriku nego za Bosnu i Srbiju.

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...