JEDINI BIO PROTIV USTAVNIH PROMJENA U HNK: Slaven Raguž objasnio zašto se usprotivio promjenama

Bošnjaci su ovo sve začeli, a ne Srbi.

  • Politika

  • 02. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 3

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž jedini je na današnjoj Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona bio protiv amandamana kojima su u Ustavu tog kantona Srbi postali konstitutivan narod, a Bošnjaci dobili svoj bosanski jezik.

Raguž je za Klix rekao da je njegovo protivljenje navedenim amandmanima načelne prirode jer smatra da se ne radi ni o kakvoj odluci kojom se osiguravaju nečija ljudska prava, nego o čistom političkom marketingu.

"Evo, izmijenjen je Ustav, hoće li to spriječiti SDP, HDZ, SDA i druge u imenovanju svojih Srba kao predstavnika srpskog naroda? Prema tome ne radi se ni o kakvoj odluci kojom se osiguravaju nečija ljudska prava, nego o čistom političkom marketingu, koji će rezultirati nekom trgovinom", rekao je Raguž.

Ističe da današnja odluka neće potaknuti da djeca u školama kvalitetnije uče ćirilicu ni riješiti problem povratka prava Srba na korištenje nekretnina u Starom gradu u Mostaru niti riješiti problem legitimnog predstavljanja Srba u HNK.

Inicijativa krenula od SDA

Naglasio je kako prije svega mora podsjetiti da inicijativa prema Ustavnom sudu po pitanju konstitutivnosti Srba nije krenula od političkih predstavnika Srba, nego od SDA i to konkretno Edhema Bičakčića i Fadila Novalića, koji su, svaki u svoje vrijeme, uputili Apelacije na ovu temu.

"Kontinuitet je to politike ove stranke koja svoje začetke ima u Odluci Ustavnog suda U 5/98-III, po Apelaciji Alije Izetbegovića. Tobožnja konstitutivnost svih naroda na teritoriju cijele BiH. Ovu Odluku su nametnuli bošnjački i međunarodni članovi Ustavnog suda, koje je pak za donošenje iste direktno uvjetovao Wolfgang Petrich. Ona je temelj svih katastrofalnih i diskriminatornih nametanja Visokog predstavnika koji je Hrvate u BiH doveo u situaciju institucionalne i ustavno-pravne neravnopravnosti u odnosu na druga dva naroda. Prema tome, moja podrška ovoj inicijativi bila bi eklatantno gaženje mojih ideala. Kako će HDZ BiH i HDZ1990 opravdati narodu da ovim činom sljeduju politiku Alije Izetbegovića i Wolfganga Petricha, to je njihov problem", kaže Raguž.

Govoreći o ovoj temi on još ističe da je konstitutivnost Srba u HNK, jednako kao i svih drugih naroda u BiH, osigurana i definisana na teritoriju cijele BiH kroz tijela centralne vlasti i kroz institucije BiH koje imaju jurisdikciju na teritoriju cijele države.

Bošnjaci dobili jezik

Na današnjoj Skupštini HNK je dogovorena definicija naziva jezika onako kako je to u Ustavu FBiH, pa su tako od sada službeni jezici i u ovom kantonu - hrvatski, srpski, bosanski.

Raguž naglašava da je SDA forsirala ove izmjene kako bi se u terminologiji Ustava "bošnjački jezik" zamijenio u "bosanski jezik".

"Nemam ništa protiv da svatko svoj jezik naziva kako želi i uvijek ću poštovati taj naziv u svome diskursu, ali imam protiv da se hrvatskom standardnom jeziku nameće 'bosanski jezik' kao ime jezika kojim priča bošnjački narod u BiH", ističe lider HRS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...