DRUGAČIJI PRISTUP PANDEMIJI KORONA-VIRUSA: U ovoj evropskoj zemlji mjesec dana niko ne nosi maske…

...(preporuku) nošenja maski, i to u javnom prijevozu, dok glavni epidemiolozi u SAD-u i Britaniji ističu da se zaštitne maske i dalje moraju nositi kako bi se spriječilo širenje delta varijante koronavirusa.

  • Svijet

  • 03. Avg. 2021  03. Avg. 2021

  • 0

Stopa smrtnosti od Covida u Švedskoj, čiji je drugačiji pristup pandemiji koronavirusa često osporavan, ali i hvaljen, uskoro će biti svedena na nulu.

U posljednje dvije sedmice Švedska dnevno bilježi 0,6 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa. U istom razdoblju Velika Britanija bilježi u prosjeku 74 smrtna slučaja, a Sjedinjene Američke Države 329 slučaja, piše "Daily Mail".

Iako od svih skandinavskih zemalja imaju najviše smrtnih slučajeva po glavi stanovnika od početka pandemije, švedska privreda ostala je gotovo neokrznuta, jer nikada nisu imali tvrdi lockdown te su postepeno uvodili epidemiološke mjere.

Početkom jula ukinuli su i posljednju mjeru (preporuku) nošenja maski, i to u javnom prijevozu, dok glavni epidemiolozi u SAD-u i Britaniji ističu da se zaštitne maske i dalje moraju nositi kako bi se spriječilo širenje delta varijante koronavirusa.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u petak je upozorio da je delta soj zarazan baš poput vodenih kozica, no Anders Tegnell, glavni epidemiolog Švedske, oprezan je prilikom iznošenja takvih usporedbi.

Istaknuo je da još puno toga ne znamo o delta soju i da je prerano donositi bilo kakve dalekosežne zaključke.

Govoreći za list "Aftonbladet", Tegnell je izjavio da je delta dominantna u Švedskoj i da cirkulira u populaciji već neko vrijeme.

"Teško je reći koliko je delta zarazna, a kada je riječ o vodenim kozicama, imali smo priliku tu bolest pratiti nekoliko godina. Zaraznost delta varijante čini se neujednačenom, u nekim slučajevima jedna osoba zarazi stotinu ljudi, a onda imam drugi slučaj u kojemu zaražena osoba nikoga nije zarazila", objasnio je.

Istaknuo je da se delta najviše širi među mlađom populacijom koji nisu striktni u pridržavanju epidemioloških mjera poput starije populacije.

I pored toga što neka područja blježe nula zaraženih, Tegnell ne smatra da je pandemija završila.

"I dalje posvuda postoji potreba da budemo spremni i pratimo situaciju s pažnju. Ne treba donositi nikakve zaključke na temelju činjenice da se ove sedmice u nekoj općini niko nije zarazio. Ako popustimo, to može dovesti do ozbiljnih posljedica", rekao je.

U ponedjeljak je Tegnell najavio da će pojačati doze vakcina za najranjivije građane.

Njegova je procjena da virus nije moguće iskorijeniti te da bi stoga vakcinacija morala biti dugoročna strategija koja će smanjiti mogućnost težih oboljenja od Covida.

Švedsko ministarstvo zdravstva očekuje da će cjelokupno odraslo stanovništvo biti vakcinisano do jeseni s dvije doze te da će imati dobru ponudu vakcina u narednim godinama, piše "Jutarnji list".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...