RUSKI AMBASADOR IZBEZUMLJEN RAZVOJEM SITUACIJE: "Schmidt nema legitimitet da bude visoki predstavnik. Neke države pokušavaju..."

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se "Rusija zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava i da odsustvo saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a na imenovanje Christiana Schmidta njega lišava neophodnog legitimiteta da bude visoki predstavnik u BiH".

  • Politika

  • 03. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 42

Odgovarajući na pitanje da li imenovanje Schmidta predstavlja pokušaj zapadnih partnera u Vijeću za sprovođenje mira da izoluju uticaj Ruske Federacije na Balkanu, Kalabuhov je rekao da se češće događa obrnuto jer je uticaj Rusije jači što više pokušavaju da je izoluju.

"To je lako objasniti. Rusija se zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava, a ne za izmišljanje mitskih pravila, oslanjajući se na ona kojim neki žele vladati svijetom", rekao je Kalabuhov.

On je rekao "da upravo odsustvo saglasnosti Vijeća sigurnosti UN na imenovanje Schmidta njega lišava neophodnog legitimiteta, ma koliko dovitljivo pokušavali tvrditi suprotno".

Kalabuhov je rekao i da je "stvarno stanje takvo da neke države, skrivajući se iza plašta "međunarodne zajednice", pokušavaju ostvariti svoje sebične interese u BiH".

"U isto vrijeme oni otvoreno manipulišu javnim mnjenjem, namjerno dovode do destabilizacije situacije u zemlji kako bi se igrali na neriješenim međusobnim zabrinutostima i strahovima", rekao je ruski ambasador u BiH.

"POKUŠAVAJU DA OŽIVE OHR"

Kalabuhov je istakao da zapadne sile "pokušavaju da ožive OHR".

"Prema našem mišljenju, to je apsolutno nespojivo s licemjernim izjavama naših međunarodnih partnera o podršci suverenitetu BiH, dok oni čine sve kako bi zemlja bila što duže lišena takvog suvereniteta", je ambasador Rusije u BiH.

"POTREBNO VRIJEME DA SE BOLNA TEMA PREVLADA"

Kalabuhov je komentarisao i odluku visokog predstavnika Inzka da nametne dopunek Krivičnog zakona kojima se kažnajva negiranje genocida i ratnih zločina. 

"To je već imalo takav uticaj na državu da čak ni najpronicljiviji analitičari ne vide načine kako se to može riješiti i tvrde da je nastala najuzavrelija kriza u postdejtonskom periodu", rekao je Kalabuhov.

Prema njegovim riječima, "koliko god su bili visoki lični moralni kriteriji kojima se rukovodio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, sama tema je toliko bolna i bukvalno još krvari da se njeno prevladavanje i postizanje istinskog pomirenja ne može povezati s rokom završetka mandata".

"Za to su potrebne decenije, ako ne i vijekovi. U suprotnom, radi se o podsticanju na mržnju, i to ne samo u BiH, već u čitavom regionu, što svi mi posmatramo", naveo je ruski ambasador u BiH.

Kad je riječ o međunarodnom vojnom prisustvu u BiH, Kalabuhov je rekao da je Rusija garant Dejtona, te da svojoj ulozi "prisupa izuzetno odgovorno".

"Za razliku od naših partnera, mi nastojimo obezbijediti da međunarodna zajednica, kako to proizlazi iz Mirovnog sporazuma, vodi mudru, dobro promišljenu i uravnoteženu politiku", rekao je Kalabuhov, odgovarajući na tvrdnje pojedinih zapadnih analitičara da će Ruska Federacija u novembu onemogućiti produženje madata EUFOR-a u Savjetu bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na sve aspekte situacije u BiH, ističući da Ruska Federacija analizira okolnosti u kontekstu nedavnih događaja.

"Naravno da ćemo se dodatno oglasiti o odlukama koje će Rusija donijeti", rekao je Kalabuhov.

loading...

Komentari - Ukupno 42

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...