EU PREUZIMA KONTROLU: Europska unija izdvojila milionska bespovratna sredstva za četiri dionice Koridora 5C

Izgradnja Koridora 5C strateški je prioritet za Bosnu i Hercegovinu i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju. 

  • Ekonomija

  • 04. Avg. 2021  04. Avg. 2021

  • 0

Vršilac dužnosti direktora "Autocesta FBiH" Elmedin Voloder i direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl potpisali su Sporazum o grantu EU od 12,6 miliona eura za dionice Poprikuše - Nemila, tunel Zenica - Donja Gračanica, tunel Ivan i Buna - Počitelj.

Ovim grantom bit će finansirani ugovori za nadzor radova na četiri dionice koje se finansiraju kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bit će nadoknađeni troškovi nadzora koje je do sada imalo Javno preduzeće "Autoceste FBiH", saopšteno je iz tog preduzeća.

– Zahvalni smo EU na ogromnoj podršci u izgradnji moderne prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Veliki infrastrukturni projekti, poput Koridora 5C, zahtijevaju velika ulaganja, a bespovratna sredstva EU ključna su za njihovu izvodljivost – rekao je Voloder.

Koridor 5C jedan je od panevropskih transportnih projekata koji povezuju kontinent. Dionica u Bosni i Hercegovini duga je 325 kilometara i prolazi zemljom od sjevera prema jugu, povezujući jadransku Luku Ploče u Hrvatskoj s glavnim gradom Mađarske Budimpeštom.

Autoput koji će Bosnu i Hercegovinu približiti EU, sufinansiran je zajmovima EBRD-a i Evropske investicione banke (EIB) i bespovratnim (grant) sredstvima EU. Do danas je EBRD za projekt osigurao zajmove u vrijednosti od 850 miliona eura iz vlastitih sredstava, dok je iznos investicionih i grantova za tehničku pomoć koju je odobrila EU, veći od 220 miliona eura.

– Koridor 5C je ključni infrastrukturni projekt koji EBRD podržava u zemlji. Pored naših zajmova, pružamo i podršku mobilizacijom bespovratnih sredstava EU i komercijalnih kreditora, kao i podržavanjem izgradnje institucionalnih kapaciteta – navela je Naessl.

Bespovratna sredstva EU osigurana su kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji ima za cilj poboljšanje povezanosti regiona izgradnjom novih saobraćajnih veza i obnovom zastarjele saobraćajne i komunalne infrastrukture. Ostali sufinansijeri Koridora 5C uključuju Opec fond za međunarodni razvoj (OFID) i Kuvajtski fond.

Izgradnja Koridora 5C strateški je prioritet za Bosnu i Hercegovinu i očekuje se da će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju. Sa 148 mostova i 46 tunela, autoput je trenutno najveći građevinski projekt u zemlji. Projekt, također, doprinosi poboljšanju sigurnosti na putevima u zemlji uvođenjem savremenih standarda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...