Gastro
RUČAK NA BRZINU: Zapečeni tacosi sa mljevenim mesom, jednako ukusni i topli i hladni
04. Jun. 20250
Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus.
Gastro
04. Avg. 2021 04. Avg. 2021
0
Mljeveno meso nezaobilazan je dio svakodnevnih jela koje pripremamo. Iskoristite njegov maksimum, ali izbjegnite nekoliko grešaka.
1. Ne zamrzavajte meso u originalnom pakovanju
Pakovanje iz trgovine je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u aluminijsku foliju pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesicu i ostavite u zamrzivač.
2. Ne odmrzavajte ga u mikrovalnoj pećnici
Mikrovalna pećnica će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga prije nego što se maso do kraja odmrzne. Nemojte to raditi, već meso odledite na prirodan način.
3. Nemojte ga dodavati u hladnu tavu
Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavu kojoj ste dodali kašiku ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladnu tavu, jer će se zalijepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju.
4. Ocijedite višak vode
Mljeveno meso tokom dinstanja i pirjanja ispušta višak vode, koja ispari usljed dugotrajne termičke obrade. Možete ocijediti ovu vodu tokom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela, piše "Kuharica".
5. Nemojte ga ispirati prije ili nakon kuhanja
Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus, prenosi "Hayat".
Društvo
CRNA STATISTIKA LJETA: Sve više utapanja u BiH, ovo su najčešći uzroci
Prije 4 min0
Evropa
ROMANTIČNI BIJEG IM PRISJEO: Prepustili se strastima - pa sad moraju platiti 10.000 eura kazne
Prije 15 min0
Politika
NOŽ U LEĐA NAJBLIŽE SARADNICE: Dodik je sve više u sjeni - Željke Cvijanović
Prije 29 min0
Vijesti
SMRDLJIVO BUĐENJE SARAJLIJAMA: "Deponija koja je gorjela je 'tempirana bomba' bez dozvole"
Prije 34 min0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
30. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
30. Jun. 20250
Gastro
MIRIŠU NA DJETINJSTVO I BAKIN ZAGRLJAJ: Keksi mekani iznutra, hrskavi izvana
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.