Gastro
RUČAK NA BRZINU: Zapečeni tacosi sa mljevenim mesom, jednako ukusni i topli i hladni
04. Jun. 20250
Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus.
Gastro
04. Avg. 2021 04. Avg. 2021
0
Mljeveno meso nezaobilazan je dio svakodnevnih jela koje pripremamo. Iskoristite njegov maksimum, ali izbjegnite nekoliko grešaka.
1. Ne zamrzavajte meso u originalnom pakovanju
Pakovanje iz trgovine je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u aluminijsku foliju pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesicu i ostavite u zamrzivač.
2. Ne odmrzavajte ga u mikrovalnoj pećnici
Mikrovalna pećnica će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga prije nego što se maso do kraja odmrzne. Nemojte to raditi, već meso odledite na prirodan način.
3. Nemojte ga dodavati u hladnu tavu
Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavu kojoj ste dodali kašiku ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladnu tavu, jer će se zalijepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju.
4. Ocijedite višak vode
Mljeveno meso tokom dinstanja i pirjanja ispušta višak vode, koja ispari usljed dugotrajne termičke obrade. Možete ocijediti ovu vodu tokom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela, piše "Kuharica".
5. Nemojte ga ispirati prije ili nakon kuhanja
Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus, prenosi "Hayat".
Politika
BLANUŠA GAĐA DIREKTNO U METU: "Obim nezakonitih radnji bio je toliko veliki da CIK nije imao drugog izbora nego..."
Prije 28 min0
Sport
KHABIB I ZLATAN IBRAHIMOVIĆ ODMJERILI SNAGU: Pogledajte kako je izgledao okršaj (VIDEO)
Prije 43 min0
Svijet
SNIMAK NAPADA NA DŽAMIJU U NIGERIJI BRZO SE ŠIRI DRUŠTVENIM MREŽAMA: Ima poginulih i povrijeđenih (VIDEO)
Prije 50 min0
Regija
TEŠKO BOLESNA DJEVOJČICA RAZOTKRILA VUČIĆEVE LAŽI: Kao dijete ju je držao u naručju, a sad protestuje protiv njega
Prije 1h0
Gastro
SPECIJALITET DOMAĆE KUHINJE: Danas pravimo tufahije prema receptu koji ćete dugo pamtiti…
22. Dec. 20250
Gastro
KRALJICA PRAZNIČNE TRPEZE: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
23. Dec. 20250
Gastro
ISTRAŽIVANJE UPOZORILO: Hrana sve kaloričnija ali nekvalitetnija
22. Dec. 20250
Gastro
SPECIJALITET NJEMAČKE KUHINJE: Za ručak napravite piletinu s bijelim lukom i iznenadite ukućane...
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.