Gastro
ZAMRZNULI STE MLJEVENO MESO: Evo koliko može tako stajati
28. Jan. 20220
Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus.
Gastro
04. Avg. 2021 04. Avg. 2021
0
Mljeveno meso nezaobilazan je dio svakodnevnih jela koje pripremamo. Iskoristite njegov maksimum, ali izbjegnite nekoliko grešaka.
1. Ne zamrzavajte meso u originalnom pakovanju
Pakovanje iz trgovine je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u aluminijsku foliju pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesicu i ostavite u zamrzivač.
2. Ne odmrzavajte ga u mikrovalnoj pećnici
Mikrovalna pećnica će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga prije nego što se maso do kraja odmrzne. Nemojte to raditi, već meso odledite na prirodan način.
3. Nemojte ga dodavati u hladnu tavu
Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavu kojoj ste dodali kašiku ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladnu tavu, jer će se zalijepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju.
4. Ocijedite višak vode
Mljeveno meso tokom dinstanja i pirjanja ispušta višak vode, koja ispari usljed dugotrajne termičke obrade. Možete ocijediti ovu vodu tokom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela, piše "Kuharica".
5. Nemojte ga ispirati prije ili nakon kuhanja
Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus, prenosi "Hayat".
Svijet
MOSKOVSKI SUD ODBIO ŽALBU: Novinar Evan Gershkovich ostaje u zatvoru najmanje do 30. juna
Prije 11 min0
Društvo
KOMENTAR ĐURE KOZARA: "Genocid, trojica izvršitelja rekla – bio je"
Prije 15 min0
Hronika
ZLOČIN U SLAVONSKOM BRODU: U centru grada nađen mrtav stranac, sumnja se na ubistvo
Prije 22 min0
Kultura
AHMED KOSOVAC POVODOM SVJETSKOG DANA KNJIGE ZA "SB“: „Unatoč modernim tehnološkim dostignućima, čitanje nezamjenjiva aktivnost“
Prije 36 min
Gastro
RECEPT KOJI JE ZALUDIO DRUŠTVENE MREŽE: U tren oka spremite "harmonika pitu"
21. Apr. 20240
Gastro
STARINSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA: Štangle od oraha po receptu iz 1956.
22. Apr. 20240
Gastro
MALO ULJA, MALO SOLI: Svi su poludjeli za sladoledom po receptu Dua Lipe, jeste li ga već probali?
21. Apr. 20240
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Za ručak napravite pileća prsa prema njemačkoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
22. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.