ALARMANTNO UPOZORENJE SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: "Obustaviti davanje treće doze vakcine"

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je obustavu davanja treće doze vakcine protiv Covida-19 sve dok se ono pravedno ne raspodijeli i u zemljama s niskim prihodima.

  • Svijet

  • 04. Avg. 2021  05. Avg. 2021

  • 0

"Zbog nedostatka vakcina u državama s niskim prihodima vakcinisano je 1.5 osoba na svakih 100 stanovnika. Obustava davanje treće doze do kraja septembra omogućit će da se vakciniše najmanje 10% građana svake zemlje", rekao je danas Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, a prenosi ABC News.

Bogatije zemlje uvode treću dozu

Dok se svijet bori s delta varijantom, sve veći broj zemalja razmatra uvođenje treće doze vakcine.

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u utorak Njemačkoj, Izraelu i Ujedinjenom Kraljevstvu, koji su uveli smjernice koje preporučuju starijim osobama treću dozu vakcine protiv covida-19.  

Izrael je prošle sedmice najavio svoj program treće doze nakon što su stručnjaci koje je imenovala vlada preporučili taj potez. Stručnjaci su svoje mišljenje temeljili na podacima koji pokazuju da vakcina s vremenom počinje značajno gubiti svoju učinkovitost u sprječavanju infekcija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...